Ispred Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru Despota grupa ljudi došla da pruži podršku privedenima, posle sinoćnjih protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio TintoStefana Foto:TANJUG/JOVANA KULAŠEVIĆ

Aktivistima koji su privedeni nakon blokade železničke stanice "Beograd centar" na protestu protiv kopanja litijuma u Beogradu ukinuta je presuda, potvrdio je za Nova.rs njihov advokat Marko Pantić.

Advokat uhapšenih aktivista Marko Pantić kaže za naš portal da je ukidanje presude bilo očekivano.

„Tome smo se nadali, nisam hteo da budem toliko optimističan u izjavama, ali pravno je to bilo očigledno. Ta presuda je zaista bila loše napisana i morala je da padne. Pritom, postoje snimci na kojima se vidi šta se tačno dogodilo, međutim sudija nije želeo da ih pogleda, odbio je. Ali smo ih priložili juče u žalbi i uspeli smo“, objašnjava on.

Dodaje da mladići još uvek nisu napustili KPZ „Padinska Skela“, ali da će verovatno izaći danas do 17 časova.

PROČITAJTE JOŠ:

„To ne zavisi od suda, nego od Zavoda. Postoji protokol o razduživanju i ostalom, tako da kada momci to obave, izlaze napolje“.

Advokat naglašava da će postupak protiv aktivista biti nastavljen, odnosno da će predmet biti vraćen na ponovno odlučivanje.

„Apelacioni sud je naložio Prvostepenom sudu koji svi dokazi moraju da s izvedu, tako da će taj postupak sada ići u redovnom toku. Najvažnije je da će momci biti na slobodi i da će učestvovati u tom postuku sa slobode“, kaže advokat.

Podsetimo, aktivistima Ivanu Bjeliću određena je kazna zatvora od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevgeniju Dimitrijeviću po 30 dana zbog ometanja javnog reda i mira.

Advokat uhapšenih predao je juče žalbu na presudu Prekršajnom sudu u Beogradu, istakavši da očekuju da presuda bude ukinuta i da ako drugostepeni sud smatra da su se u radnjama okrivljenih stekla neka obeležja prekršaja – vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, uz nalog da se u redovnom postupku sprovedu sve dokazne radnje.

BONUS VIDEO: Aktivistima do 40 dana zatvora zbog novinarke Informera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare