UKP upao u prostorije Dexpressa 3
UKP upao u prostorije Dexpressa 3

Advokat Ivan Ninić noćni upad policije u D Express vidi kao šitenje straha i poruku vlasti privatnim kompanijama "ili ste sa nama ili protiv nas", dok novinar Miša Brkić ističe da su takvi postupci odlika nedemokratskih režima.

Ninić je u Novom danu TV N1 rekao da je jučerašnje saopštenje Višeg javnog tužilaštva o upadu Uprave kriminalističke policije (UKP) i Poreske policije u prostorije kompanije D Express, pokušaj da se kamuflira situacija koja se dogodila na terenu.

„Postoje osnovne pretpostavke za obavljanje pretreesa, one su uvek iste i propisuje ih Zakon o krivičnom postpuku. Elementarna stvar je da se onaj ko vrši pretres predstavi, legimtimiše, pokaže značku i predoči vam nalog na osnovu kog vrši pretres“, objasnio je Ninić.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istakao je da nalog za pretres ne može biti usmeni, jer je onda on „plod zloupotrebe“, kao i da je pretres noću po zakonu restriktivan, i odnosi se samo na određene opasne situacije.

Ninić je rekao da država ima Ustavom i zakonom propisanu ulogu da vrši provere, ali da Više javno tužilaštvo zapravo sprovodi političku volju na terenu, i da se na kraju najčešće ispostavi da nikakvo krivično dleo ne postoji.

„Ovo je zloupotreba. Vlast pravi podelu da li je naše ili nije naše. Opozicioni lideri popiju piće u Užicu, sutradan dolazi inspekcija i zatvara kafić“, ilustrovao je Ninić.

Pročitajte još

Miša Brkić je podsetio da je prvi odgovor zašto se dogodio upad u D Express bio to da se štraj u jednoj državnoj firmi odigrava zbog mogućeg uticaja jedne privatne firme.

„Biće vrlo zanimljivo pratiti dalji postupak Tužilaštva i Poreske policije, da li će se na kraju ispostaviti da tog uticaja ima ili nema, i da li će to biti ključni razlog zašto se dogodio noćni upad. Noćni upad je karakteristika nedemokratskih režima“, poručio je Brkić i podsetio da su takve stvari radili „nacisti“ i „staljinisti“.

Miša Brkić Foto:FoNet/Milica Vučković

Ukazao je da je na tržištu dozvoljena svaka konkurencija, osim nezdrave, i da zato postoji regulatorno telo koje kažnjava one koji krše pravila.

Policija je juče upala i u prostorije Pošte Srbije, a Brkić to vidi samo kao pokušaj da se „zamaskira brljotina“ koja se dogodila sa D Expressom.

„Neko je shtvatio da je to krupna budalaština, pa je rekao sad moramo da napravimo balans i upašćemo u Poštu da pokažemo kako smo principijelni“, smatra Brkić.

Brkić je dodao i kako očekuje da će sve ovo trajati do 17. decembra, kada se održavaju izbori u Srbiji, a d će onda, kao i na sve druge slučajeve, i na ovaj „pasti prašina i zaborav“.

Upozorio je, međutim, da država može koliko god hoće da „noću upada i maltretira privatne kompanije“, ali da to neće spasiti Poštu, jer ako se tim javnim preduzećem bude upravljalo kao i do sada, njen udeo na tržištu će za godinu, dve dana sa 25 odsto pasti na 10 odsto.

Pročitajte još

Ivan Ninić je na kraju upozorio da je cilj upada policije u prostorije D Expressa, širenje straha, odnosno da se privatnim kompanijama jasno stavi do znanja – ili ste sa nama ili niste sa nama.

Budući da Pošta gubi klijente zbog štrajka, a da je kompanija D Express u vlasništvu United gupe, sve se, prema Ninićevim rečima, poklopilo tako da vlast „stegne obruč i baci prašinu u oči“.

Podsetimo, preksinoć je upala Služba za suzbijanje kriminala Uprave kriminalističke policije. Reporterka N1 sa lica mesta javila je da je policija u zgradi bila oko pet sati i da nije imala sudski nalog.

Advokat Zdenko Tomanović rekao je noćas za N1 da postupak ulaska Uprave kriminalističke policije i Poreske policije u prostorije kompanije D Express nije u skladu sa zakonom, jer su došli van radnog vremena, proveli skoro sedam sati u kompaniji, i nisu ostavili nijedan jedini dokument.

U pojedinim medijima pojavile su se optužbe kako su navodno D Express i ostale privatne kompanije „odgovorne za štrajk poštara i kako stoje iza tog štrajka“, a prethodno je čak i predsednik Vučić izjavio da se poštari koji štrajkuju „bore za interese neke druge kompanije“.

BONUS VIDEO Brkić i Ninić: Noćni upadi odlika nedemokratskih režima, vlast širi strah – ili ste s nama ili protiv nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar