Izbeglice iz Ukrajine Foto: EPA-EFE/Marco de Swart

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović naveo je da u Srbiji boravi oko 6.000 izbeglica iz Ukrajine.

Đurović je Televiziji K1 izjavio da je većina izbeglica iz Ukrajine smeštena u Vojvodini i većim mestima, kod prijatelja i članova porodice, da neki iznajmljuju sobe u hotelima i hostelima, a da oni koji imaju novca kupuju nekretnine.

Oni moraju da ovde dobiju primarnu zaštitu, mogu da traže i azil, ali i dalje čekaju da vide kako će se situacija razvijati. Žele da se vrate i ne znaju da li su zauvek napustili svoju zemlju, a azil je konačni ishod. Ako dobiju azil, ovde ostaju pet godina, rekao je Đurović.

On je izjavio da je Komesarijat za izbeglice „rak rana“, jer prema izbeglicama iz Ukrajine „ima odnos kao prema izbeglicama iz bivše Jugoslavije“.

Ne pružaju im podršku i zaštitu, već samo smeštaj, naveo je Đurović.

On je rekao da se u evropskim zemljama drugačije reaguje na ukrajinske izbeglice u odnosu na one iz Azije i Afrike.

Uočljiva je nejednakost. Evropske zemlje se prema izbeglicama iz Ukrajine mnogo bolje ophode, jer rat na prostoru Evrope nije viđen od Drugog svetskog rata. To su argumenti da mora da se reaguje hitno i da postoji solidarnost, izjavio je Đurović.

Prema njegovim rečima, religija je bitan činilac.

Bonus video: Prevrnuo se autobus sa ukrajinskim izbeglicama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar