korona
korona

Miholjsko leto jeste odložilo porast broja zaraženih korona virusom, ali se u novembru očekuje skok i broja obolelih od kovida i zaraženih drugim virusima, izjavio je danas komandant kovid bolnice u Vojnomedicinskom centru Karaburma Ivo Udovičić.

U izjavi za Tanjug, Udovičić je ukazao da se se većina građana više ne testira, jer imaju ili blagu kliničku sliku ili su asimptomatski slučajevi, što, ističe, ne znači da je virus otišao i da je došao kraj pandemiji.

On je poručio da se prava slika trenutne epidemijske situacije vidi u kovid bolnicama.

„Za sada je situacija stabilna, imamo dovoljno kapaciteta, ali očekujemo već početkom novembra i porast broja novozaraženih i porast broja hospitalizovanih. Nama, u kovid bolnicama, radi medicinsko osoblje iz “nekovid“ bolnica, tako da svaki porast znači dodatno angažovanje tog osoblja“, napomenuo je dr Udovičić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da su najugroženiji pacijenti koji se trenutno leče od neke bolesti u „nekovid“ ustanovama, koji se, kada se ustanovi prisustvo korona virusa, prebacuju u kovid bolnice.

„To je, nažalost, najzastupljenija grupa sada. Takođe, tu su i stariji građani sa hroničnim bolestimam koji zahtevaju hospitalizaciju ukoliko su pozitivni na kovid, ali i svi ostali pacijenti sa hroničnim oboljenjima“, rekao je Udovičić.

Podseća da je tokom prve dve godine bilo mutacija od prvobitne “alfa“ varijante, zaključno sa omikronom, što je značajno uticalo na kliničku sliku pacijenata.

„To je sve značajno odredilo opterećenje zdravstvenog sistema. Zahvalni smo omikron soju jedino na tome što daje lakšu kliničku sliku. Međutim, i dalje postoji onaj broj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju, dakle, omikron toj kategoriji izaziva teške upale pluća i sa time se teško borimo“, istakao je Udovičić.

Kada je reč o posledicama virusa korona, u svetu je sada fokus na tzv. post kovid sindromu, za koji, kako Udovičić kaže, već postoje studije.

„Za omikron varijantu još nemamo studije, ali znamo da i on izaziva post kovid sindrom, bilo da je zaraženi imao tešku ili blagu kliničku sliku. Imamo dosta onih koji čak nisu ni imali simptome, a posle korone se žale na kratak dah, brzo zamaranje, lupanje srca… Takođe, moramo voditi računa o tome da je i omikron sistemska bolest koja daje post kovid sindrom“, pojasnio je dr Udovičić.

Kada je reč o vakcinaciji, Udovičić podseća da Svetska zdravstvena organizacija i dalje preporučuje vakcinaciju kao efikasno sredstvo zaštite, kako od bolesti, tako i od post kovid sindroma.

„Svi koji imaju simptome, treba da se testiraju upravo zbog post kovid sindroma, takođe, da bi znali da su zaraženi i sebe izolovali. Vrlo je važno i da se na vreme ode u kovid ambulantu, kako bi se pravovremeno dobili najsavremeniji antivirusni lekovi, koje je država obezbedila“, poručio je on.

U kovid bolnici na Karaburmi trenutno se leči 30 obolelih od virusa korona, a među njima nema mladih, već su svi stariji pacijenti.

Na intenzivnoj nezi je četvoro pacijenata, od kojih troje u vrlo teškom stanju na respiratoru.

„Mladih nema, jer su oni uglavnom asimptomatski slučajevi, ali bolnica i dalje radi sa 40 odsto kapaciteta“, kazao je dr Udovičić.

On je apelovao na sve koji osećaju simptome respiratornih infekcija, poput povišene temperature, bolova u mišićima, malaksalosti, da se izoluju, bilo da se radi o virusu gripa ili korona.

„Oni moraju da se izoluju i da ne prenose virus dalje u porodicu ili kolektiv. Očekujemo u novembru sve više virusa gripa i drugih virusnih infekcija. Treba i dalje da se pazimo, da u zatvorenom, gde je dosta ljudi, nosimo maske, da se preporučene kategorije vakcinišu protiv virusa gripa i time spreče ozbiljnije posledice, ali i širenje influence“, zaključio je dr Udovičić.

BONUS VIDEO Škola, korona i drugi virusi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar