dr Ivo Udovičić

Komandant kovid bolnice "Karaburma" Ivo Udovičić izjavio je da "treba očekivati da talas (korone) koji dolazi u jesenjem i zimskom periodu bude snažniji i da nam donese više problema nego prethodni letnji talas".

„U prve dve godine smo imali značajne mutacije virusa, od alfa do omikrona, koji su suštinski uticali na celokupno društvo, provredu, na naše ponašanje i naše živote“, rekao je Udovičić, za Blic, navodeći da smo „na početku novog talasa korone“.

Prema njegovim rečima, „u ovoj trećoj godini imamo samo izmene omikron soja u različite podtipove ili varijante, koji s jedne strane olakšavaju virusu da cirkuliše i opstaje medju nama, umanjujući značaj već stvorenog imuniteta na njega“.

PROČITAJTE JOŠ

„S druge strane, ostaje da ovaj soj omikrona daje dominantno blažu kliničku formu bolesti u odnosu sve svoje prethodnike, ali u zdravoj populaciji“.

On je naveo da su „od početka prethodnog talasa prošla četiri talasa koliko traje i efikasna zaštita nakon zaražvanja ili vakcinacije, te je očekivan porast broja inficiranih“.

„Ono što ide u prilog virusu jesu i vremenski uslovi ali i većina društvenih aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru“, upozorio je Udovičić.

BONUS VIDEO: Škola, Korona i drugi virusi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar