Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Stanovnici Niša žalili su se minulog vikenda na izuzetno zagađen vazduh, na teško disanje i peckanje u očima i nosu, a visoke koncetracije štetnih čestica potvrdila su i merenja Agencije za zaštitu životne sredine.

Juče u 18 časova merna stanica kod Instituta za javno zdravlje izmerila je koncentraciju PM10 čestica od čak 173 mikrograma po metru kubnom, a koncentracija PM2,5 čestica bila je 171,6 mikgrograma.

Nakon tog vremena koncentracije šetnih čestica krenule su da opadaju ali su iznad dozvoljenih vrednosti bile sve do jedan sat iza ponoći, kada se koncetracija PM10 čestica smanjila na 18,6 mikrograma po metru kubnom, a koncetracija PM2,5 čestica na 18,5 mikrograma.

Visoke koncetracije štetnih čestica zabeležene su i tokom subote popodne i tokom čitave noći između subote i nedelje.

Skoro čitave te noći koncetracije čestica PM10 i PM2,5 bile su iznad 100 mikgrograma po metru kubnom, dok čistim vazduhom stručnjaci smatraju onaj u kojem je koncetracija PM10 čestica manja od 50 miligrama, a koncentracija PM2,5 čestica manja od 25 miligrama.

Neslavni rekord ove jeseni u Nišu drži 7. novembar kada je merna stanica kod Osnovne škole „Sveti Sava“ izmerila koncentraciju čestica PM10 od čak 211,3 mikrograma, dok je koncentracija PM2,5 čestica iznosila čak 203,4 mikgrograma.

Građani Niša unazad već godinama imaju problem sa ekstremnim zagađenjem vazduha tokom grejne sezone, a koncetracije štetnih čestica su takve da Niš dospeva i na listu od deset najzadjenijih gradova u svetu.

Po mišljenju stručnjaka, razloge za ekstremno zagađenje vazduha u gradu na Nišavi treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

Razloge treba tražiti, govore stručnjaci, i u sve intenzivnijem saobraćaju i sve većem broju vozila u gradu.

Prema podacima Policijske uprave u Nišu u prvih 10 meseci ove godine na području Nišavskog upravnog okruga registrovano je nešto više od 108.000 vozila, a u samom Nišu nešto više od 81.000.

Pre deset godina na području Nišavkog okruga registrovano je 94.000 vozila, a u samom Nišu 70.500 vozila.

Stručnjaci, ali i obični građani Niša jednoglasni su u ocenama da zagađenje u Nišu neće biti rešeno niti brzo niti jednostavno.

Više nema masovnog isključenja domaćinstava sa sistema daljinskog grejanja koje je bilo prisutno kada je grejanje drastično poskupelo, ali se oni koji su se isključili sa sistema tek sporadično vraćaju na njega.

Osim toga prisutna je intenzivna gradnja višespratnica u najužem gradskom jezgru, što, prema rečima stručnjaka, onemogućava prirodno provetravanje grada.

Novogradnjom se, dodaju, smanjuju zelene površine i broj drveća u gradu, a ono koje se sada sadi, nadomestiće stara stabla u stvaranju kiseonika tek za više desetina godina.

Bonus video: Dimnjak u centru Kragujevca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar