Foto:Shutterstock

Roditelji dece ometene u razvoju koja pohađaju ustanovu "Mara" u Nišu okupili su se danas u dvorištu te ustanove nezadovoljni time što već šest meseci ne mogu da dovode svoju decu na čuvanje, ali i zbog najave da će u deo prostora "Mare" tokom zime biti zbrinuta ekonomski ugrožena lica koja nemaju svoj dom.

Roditelji, njih četrdesetak, danas su potpisali peticiju protiv ustupanja prostora „Mare“ za zbrinjavanje odraslih osoba.

Nevenka Petković, jedna od okupljenih majki, istakla je da je prostor od oko 200 kvadrata u koji treba da budu zbrinuti beskućnici namenski građen za čuvanje dece ometene u razvoju i dece sa autizmom.

„Prostor je namenjen za 24-časovni boravak dece, ali se ne koristi od kako je pre tri godine izgrađen zato što rukovodstvo „Mare“ nije obezbedilo licencu za celodnevni boravak dece. „Mara“ je uposlila ljude koji treba da rade i u tom novom prostoru i oni primaju platu, a to što nisu obezbedili licencu je njihova nehajnost“, istakla je Petković.

Ona je kazala da su roditelji svesni da zbog epidemije korona virusa u grupama ne može da bude veći broj dece, ali, dodala je, zato stari deo zgrade može da bude proširen prostorom namenjenim za celodnevni boravak.

„Taj prostor predstavlja jedinstvenu celinu, a uz to je novi prostor kompletno završen i ima gradjevinsku i upotrebnu dozvolu. Umesto da omogući deci sa smetnjama u razvoju da tu borave, rukovodstvo ustanove namerava da ga upotrebi za sasvim drugu namenu“, izjavila je Petković.

Prema njenim rečima, roditelji dece ometene u razvoju saosećaju sa problemima sa kojima se susreću odrasle osobe koje nemaju svoj krov nad glavom, ali zahtevaju da se za njihov smeštaj obezbedi drugi prostor.

„Ustanova ‘Mara’ ne radi već šest meseci i ne znamo kada će nam omogućiti da dovodimo decu. Ovih dana se tek govori da će 10 do 20 dece čiji roditelji rade moći da dolaze, a ostali ne. Ne slažemo se sa tim. U teškom su položaju i roditelji koji ne rade, neki od njih nemaju para ni za hleb, a moraju da 24 časa neguju dete“, rekla je Petković.

Branislav Paunović čije dete pohadja ustanovu „Mara“ rekao je da bi prostor namenjen celodnevnom boravku dece i takozvanom programu „Predah roditeljstva“ rešio problem povratka u ustanovu svih sedamdesetak dece.

„Umesto da se deca podele u manje grupe i rasporede i u novom i u starom delu objekta, rukovodstvo ustanove novoizgradjeni deo daje drugoj socijalnoj kategoriji. U Novom Sadu i Beogradu deca ometena u razvoju odavno su vraćena u slične ustanove“, istakao je Paunović.
On je rekao da roditelji  od direktora „Mare“ već tri godine dobijaju obećanja da će „na proleće“ zaživeti program „Predah roditeljstva“.

„Umesto da su deca već odavno u tom prostoru, a ne u starom koji prokišnjava, direktor sada kaže da je formirao grupu za licenciranje i da se strpimo ‘do proleća'“, istakao je Paunović.

Roditelji dece koja pohadjaju ustanovu „Mara“ razgovarali su danas sa direktorom Milošem Ranđelovićem i poručili mu da će ukoliko treba i „telima braniti prostor koji je namenjen njihovoj deci“.

Ranđelović je rekao da će od naredne nedelje krenuti povratak dece u ustanovu „Mara“ ali da zbog epidemije korona virusa i potrebe da se drži fizička distanca u ustanovu neće moći da budu vraćeni svi korisnici.

„Tako nešto nije moguće zato što korisnici nemaju izgradjene higijenske navike. Krenuće prvo oni korisnici kojima oba roditelja rade“, rekao je Ranđelović.

On je rekao da će program „Predah roditeljstvu“ zaživeti kada ustanova dobije licencu nadležnog ministarstva, a u medjuvremenu će, tokom predstojeće zime, deo prostora biti iskorišćen za smeštaj odraslih lica koja su do sada tokom zimskih meseci bila zbrinjavana u Gerontološkom centru.

Prema njegovim rečima, prostorije u novom objektu su male i u njima ne može da se obezbedi fizička distanca medju korisnicima, tako da ne mogu da se koriste za grupe dece.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar