Foto: Ivan Dinić/Nova S/Google maps/Čitalac portala nova.rs

„Poštovani gradonačelniče, da li je moguće da se kancelarija gradonačelnika ne oglašava na prijave u vezi nelegalne gradnje u Mirijevu?“ Ovako počinje jedan od mejlova koji je S.J. iz Mirijeva uputio gradonačelniku Beograda. Na njega odgovor nije dobio, kao ni na nekoliko prethodnih.

On se kabinetu gradonačelnika obratio za pomoć povodom nelegalne gradnje u ovom naselju.

Kako je naveo, stanovnici Mirijeva već više od godinu dana prijavljuju ovaj problem na više lokacija, ali se zgrade sređuju i pored rešenja o rušenju, novi objekti se dižu, a građani nemaju više kome da se obrate.

Pročitajte još:

„Beokom prosleđuje prijave bez davanja statusa, inspekcija obavlja delimično nadzor i uprkos ustanovljenim prekršajima i crvenim trakama niko ništa ne preduzima. Objekti koji su za rušenje se useljavaju“, dodao je on u prvom mejlu.

Pored toga što je poimence naveo o kojim objektima u Mirijevu je reč, S.J. je dostavio i fotografije Gugl mapa na kojima su ti objekti obeleženi.

Foto: Google maps

I, kako je dodao, to je samo deo svega jer je naselje zapušteno od strane lokalne uprave.

Međutim, umesto da, ako već opština neće, grad odgovori građanima i ponudi bar neki odgovor, ovo se nije desilo.

Zbog toga, S.J. ponovo šalje mejl kabinetu gradonačelnika, nakon čega je dobio odgovor od Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju i u njemu obaveštenje građevinskog inspektora.

Foto: Google maps

U obaveštenju, građevinski inspektor je za svaki pojedinačni problematičan objekat opisao u kakvoj se proceduri nalazi i dokle se sa njom stiglo.

Za tri od četiri objekta inspekcijski nadzor je i dalje u toku. A razlog je, kako navode, to što se sa gradnjom nastavilo uprkos zabranama i zatvaranju gradilišta.

Nakon što je dobio ovaj odgovor, S.J. je i njega prosledio kabinetu gradonačelnika.

„U prilogu je odgovor inspekcije gde se vidi da rešenja o rušenju i uklanjanju postoje već godinu ili dve ali da niko ništa ne preduzima po tom pitanju. Mirijevo je pretvoreno u oazu nelegalne gradnje i objekti koji su na spisku su ili u upotrebi ili delimično u upotrebi što znači da komunalna policija iliti sada Beli ne rade ništa kada prođu pored objekta koji je za rušenje, već puštaju da se nelegalno obavlja delatnost u istima i da se ostvaruje profit”, dodao je S.J. zamolivši za hitnu reakciju.

Foto: Čitalac portala nova.rs

Međutim, odgovora, ponovo, nije bilo.

„Da li je moguće da se kancelarija gradonačelnika ne oglašava na prijave u vezi nelegalne gradnje u Mirijevu?“, upitao je S.J. u sledećem mejlu koji je poslao, a na koji takođe nema odgovora.

Mirijevci tako, pored muke koju muče sa divljom gradnjom, imaju još jedan problem – grad koji tu divlju gradnju ne može da spreči i koji ignoriše građane.

BONUS VIDEO Hoće li nelegalna gradnja srušiti Šapića?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare