Infektivna klinika u Kraljevu Foto: Nova.rs

Svaki treći testirani u Kraljevu je bio pozitivan na koronavirus, pokazuje poslednji izveštaj Zavoda za javno zdravlje. Već pet dana unazad, broj zaraženih je dnevno preko 100 osoba, što Kraljevo svrstava među vodeće gradove u Srbiji po broju inficiranih.

Epidemiolog Radovan Čekanac, član Kriznog štaba u Kraljevu, kaže za Nova.rs da smo umesto da imamo pad broja zaraženih, doživeli smo skok, i ugrozili proces vakcinacije.

„U decembru je broj zaraženih počeo da pada. Posle tek nešto više od dva meseca, imamo skok koji preti. A čekali smo da taj broj opada. Radi se o tome da se računa da imunitet traje do tri meseca, i mi smo
praktično sada ponovo na početku epidemije. Obrnuli smo krug. Zato i raste broj zaraženih“, objašnjava Čekanac.

Prema njegovom mišljenju, mnogi su se opustili zbog vakcinacije, ali i nepoštovanje mera je veoma prisutno. Dok je u bolnici više prijema nego otpusta.

„Moje mišljenje je da će biti uveden policijski čas, možda na nedelju dana. Ali, efekat toga je kratkoročan, jer su ljudu nedisciplinovani. Iskomprovitovaćemo proces vakcinacije“, upozorava epidemiolog
Radovan Čekanac.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Rade Panić rekao je da je čuo da se u kraljevačkoj bolnici, u kojoj radi kao anesteziolog, planira otvaranje još jednog kovid odeljenja, pored postojećeg, kao i da dobija informacije da nema mesta za sve pacijente u bolnici.

Kako saznaje Nova.rs, zbog povećanog broja obolelih od kovida 19, novo kovid odeljenje u Opštoj bolnici „Studenica“ je već pripremljeno.

Naime, odeljenje pulmologije je već premešteno u prizemlje Internističke bolnice, gde su inače hospitalizovani oboleli od kovida 19.

Tako da se dobio prostor za nove pacijente.

„U ovom trenutku je smešteno šezdeset obolelih pacijenata, i dobar deo njih ima težu kliničku sliku. Iako većina jesu starije osobe, pojavljuju se i mlađi. Prema mom saznanju, plan je da se otvori još jedno kovid odeljenje, jer broj obolelih preti da bude i veći“, kaže izvor iz bolnice u Kraljevu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar