Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tokom juna u Kragujevcu je na dnevnom nivou bio jednocifren broj pozitivnih, a sada je 170. Povećanje broja inficiranih, lekari povezuju sa Arsenalfestom, koji je održan od 30. juna do 2. jula.

Pre dve nedelje, u kovid ambulanti je bilo do sto pregleda dnevno i manje od deset pozitivnih, a prema najnovijim podacima, u Kragujevcu je 170 inficiranih građana, dok se na pregled javilo 550 osoba sa simptomima kovida.

Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović, rekla je za naš portal da je povećanje pozitivnih građana počelo nekoliko dana posle Arsenalfesta.

U početku su se javljale mlađe osobe, a sada, kako je istakla, počinju da dolaze i stariji. Petrović kaže, da je klinička slika sa blažim simptomima, te da se lečenje završava u respiratornom centru, bez upućivanja na hospitalizaciju.

,,Ovo je sada novi talas, ali na sreću, kod pacijenata nema upale pluća. Javljaju se sa visokom temperaturom i poznatim simptomima kovida, bol u grlu, promuklost, zapušen nos i kijavica. Posle Arsenala je počelo povećanje, ali ima i onih koji su se vratili sa letovanja, sada se održavaju proslave bez ikakvih ograničenja, ljudi se okupljaju normalno i sve je to dovelo do povećanja broja‘‘, zaključila je Petrović.

Osim u Kragujevcu, porast broja inficiranih je u celoj Šumadiji. U sedam opština regiona, u poslednja 24 sata, registrovano 229 pozitivnih osoba, dok se krajem juna broj pozitivnih kretao od 20 do 30 osoba na dnevnom nivou.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar