Foto: Nova.rs, Shutterstock, N1

U trenutku dok Srbija beleži više od 3.000 slučajeva obolelih od korona virusa, postalo je više nego jasno: Ušli smo u sedmi talas. Krizni štab je odavno trebalo da zaseda i shodno situaciji - reaguje, ali se to nije dogodilo.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa članovima Kriznog štaba, doktorom Predragom Konom i Branislavom Tiodorovićem. Oni na  naše pozive nisu odgovarali.

Ipak, uspeli smo da dobijemo virusologa, dr Tanju Jovanović koja nam se javila sa odmora.

Istakla je da se situacija pomno prati, a da se posebna pažnja pridaje podvarijantama virusa koje cirkulišu.

Nije znala da li će se i kada sastati Krizni štab, a na pitanje da li on uopšte postoji, odgovorila je sa: „Pa verovatno da“.

Komentar smo zatražili i od dr Anđele Gavrilović, ispred incijative „Ujedinjeni protiv kovida“. Ona ističe da je Krizni štab telo koje ništa nije preduzelo ni kada je situacija sa koronom bila daleko tragičnija.

„Nisu reagovali kad smo imali hiljade i hiljade zaraženih, pa ne očekujem da i sad preduzmu bilo šta. Ne vidim da će ovaj, sedmi talas biti posebno drugačiji. Bili su neupotrebljivi od kada su osnovani, takvi će i da ostanu. Biće zabeleženo u istoriji da je postojalo neupotrebljivo, nelegalno i izmišljeno telo koje je donelo mnogo štete ovoj naciji, a nikakvu korist“, rekla je Gavrliović.

Budućnost Kriznog štaba u rukama nove Vlade

Budućnost Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa biće poznata kada se formira nova Vlada Srbije, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a epidemiološkinja Verica Ilić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida naglašava da je to politička odluka, dok je u praktičnom životu dovoljna Komisija za zarazne bolesti sastavljena od velikog broja stručnjaka.

PROČITAJTE JOŠ

„Krizni štab je odigrao neku svoju ulogu. Gledajući sa našeg aspekta mi smo puno puta dokazali da zvanični podaci nisu od upotrebne vrednosti zbog činjenice da su lažni. Različitim metodama smo puno puta dokazivali da nisu tačni, što je ostlao bez rezultata i promena odluka, ali nešto smo za neke ljude uradili“, izjavila je Ilić za N1.

Krizni štab poslednji put zasedao u martu

Krizni štab održao je 10. marta sednicu na kojoj je odlučeno da se većina postojećih mera – ublaži. Okupljenima se nakon završene sednice obratila ministraka Darija Kisić Tepavčević koja je rekla da je tada na osnovu učestalosti obvoljevanja i umiranja evidentno smirivanje epidemiološke situacije.

Jedna od najvažnijih mera koja je tada ukinuta bila je prestanak važenja kovid propusnica.

BONUS VIDEO: Korona: Poslednji čin? – gosti Tamara Klikovac i Zoran Radovanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar