Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Stotinak meštana Deliblata danas je blokiralo put ka naselju Čardak nezadovoljno odlukom da se u rezervatu formira privremeni centar za migrante, čime su prekršili naredbu o zabrani okupljanja. Međutim umesto prijava, dobili su šta su želeli - na Čardaku neće biti centra.

Kako je za Tanjug rekao komesar za izbeglice Vladimir Cucić odluka je promenjena.

Put ka Čardaku bio blokiran sa nekoliko traktora, a meštani su tražili da se preispita odluka da Čardak postane migrantski centar, i da je ako je to potrebno u tom rekreativnom centru na obodu Deliblatske pešcare budu smeštani građani Srbije.

Na skup je došla čak i predsednica opštine Kovin Sanja Petrović kako bi, kako je rekla, umirila sugrađane dok se ne oglase nadležni i dok ne preispitaju svoju odluku o migrantima na Čardaku.

„Opština Kovin nema nikakve ingerencije nad Čardakom iako je on na našoj teritoriji, radi se Upravo iz razloga što su glavni posetioci deca, sportisti i naši sugrađani koji vrlo često na Čardaku provode slobodno vreme“, objasnila je ona za Tanjug.

Dodala je i da je na skupu prisutna jer je zabrinuta za zdravlje sugrađana jer je ono u ovom momentu najpreče.

Uprkos tome nije pozvala nadležne da rasture zabranjeni skup već je izrazila nadu da će Čardak „biti lokalitet koji će u smeštajnom kapacitetu opremljen tako da će se ovde lečiti, odnosno biti stacionirani naši sugrađani koji ne daj Bože budu oboleli od koronavirusa“.

Njeno mišljenje, prenosi Tanjug, deli i turistički radnik iz Deliblata Petar Stamenović,koji navodi da bi u doba pandemije koronavirusa pametnije bi da tu u karantinu „budu naši ljudi, koji su ili oboleleli ili se vraćaju iz inostranstva”, rekao je on uz bojazan da bi cenatar za migrante „upropastilo mesto gde ljudi u velikom broju dolaze na vikend ,deca se igraju.

On je ocenio da bi dovođenje migranata bila katastrofa za turizam i za privredu.

Na primedbu da su u vanrednom stanju zabranjena okupljana Stamenović odgovara da oni na ovom protestu nose maske, trudi se da drže međusobnu razdaljinu od metar i po.

Meštani Deliblata Aleksandar Ivačković i Bojan Tadić su se okupili jer su zabrnuti za bezbednost ako migranti budu na Čardaku o navode da je sređen pre nekoliko godina i da se radi se na tome da se još više sredstava uloži na Čardaku, a smatraju da bi bila šteta da migrantsada tu dođu”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram