Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Nema ni jednog potvrđenog slučaja zaraženih koronavirusom među 8. 500 migranata koliko ih se nalazi u u 17 centara u našoj zemlji, a za sada nije bilo ni sumnjivih slučajeva, rekao je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

On je dodao da su zahvaljujući primeni mera još pre 14 dana migranti u centrima praktično u samoizolaciji

„Organizovane su prodavnice sa potrebštinama u centrima a u slučaju potrebe Western union dolazi da uruči novac“, rekao je on i dodao da se u migrantskim centrima prve mere primenjuju još od 25. februara.

On je dodao da se broj migranata u Srbiji za vreme trajanja vanrednog stanja ne povećava, jer, kako je objasnio, vojska je izašla na granice a i migrantse teže odlučuju na pokret zbog situacije oko koronavirusa u njima željenim zemljama Zapadne Evrope.

Cucić kaže da je problem prenaseljenost migrantskih centara, a da se on rešava u skladu sa naredbama u vanrednom stanju.

Kako je najavio, privremeni migrantski centar biće formiran u naselju Čardak.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIĆ

Taj centar poslužiće za adekvatan smeštaj nekoliko stotina migranata, kako bi se rasteretili migrantski centri u Vojvodini, a njegov karakter je izrazito privremen i trajaće najduže dva meseca posle ukidanja vanrednog stanja“, tvrdi Cucić.

Oko migrantskih centara u Srbiji, navodi Cucić, je prsten vojske odnosno ministarstva odbrane, tu su i svi vidovi policije, a obezbeđena je lekarska i sanitarna zaštita.

On je dodao su sami migranti organizovani, i pomažu u ovoj, uslovno rečeno, samoizolaciji, koja je veće dve nedelje u centrima u celoj Srbiji.