Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Nosilac Bogojavljenskog krsta za 2023. godinu i pobednik današnjeg plivanja na Zapadnoj Moravi u Čačku je Anđelko Kovačević.

Obeležavanje ovogodišnjeg Bogojavljenja započelo je liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg. Nakon toga je usledila Litija do gradske plaže. Nadmetanje za Bogojavljenski krst je počelo u deset sati, a najhrabriji Čačani, njih 185, su skočili u hladnu reku i zaplivali prema krstu.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Bogojavljenska akademija će se održati večeras u Domu kulture sa početkom u 19 časova, na kojoj će, prema najavi organizatora, učestvovati svi takmičari, a pobedniku će biti uručen zlatan krst.

Plivanje za Časni krst organizuju Sportski centar „Mladost“ , Narodni muzej i Dom kulture.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Prijavljivanje je počelo 12. januara, a svi kandidati morali su da prođu odgovarajući lekarski pregled. Lista plivača zaključena je sa brojem 185, među kojimaje i 8 devojaka. Nakon jutarnje službe litija je krenula u 9:30 ispred crkve Bogorodice gradačke do Gradske plaže. Start plivanja zakazan je za 10:30 časova. Bio je zaista veliki broj posetilaca. Zatvarači na brani su spušteni i završilo se formiranje jezera, a postavljena je i svečana bina, tako da su te tehničke pripreme odrađene“ , kazali su nam u SRC Mladost. Ova ustanova je organizator manifestacije zajedno sa Gradom Čačkom i crkvom.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Učesnicima plivanja za Časni krst bila je na raspolaganju ekipa čačanske Hitne pomoći.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji slavi otkrovenje Boga Sina kao ovaploćenog u Isusu Hristu. Slavi se 6. januara, odnosno 19. januara kod crkava koje se drže julijanskog kalendara. Zapadni hrišćani uglavnom slave (ali ne i isključivo) posetu trojice mudraca mladom Isusu, i Isusovu fizičku pojavu pred inovernicima. Istočne crkve, dan pre Bogojavljenja slave krštenje Isusovo, koje je obavio Jovan Krstitelj u reci Jordan, koje se obeležava kao objava svetu da je on Sin božji.

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika.

BONUS VIDEO: „Zubato sunce“ i plivanje za Bogojavljenski krst širom Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar