Putin nije Rusija: U Beogradu protest protiv agresije na Ukrajinu

Društvo 12. jun 202214:00 > 14:19
Podeli:

Neformalna grupa "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" danas je u centru Beogradu organizovala protestnu akciju "Rusi protiv rata - Dan nezavisnosti od putinizma i diktature Kremlja".

Sa skupa ispred hotela „Moskva“, na kome su građani nosili ukrajinske, srpske i beloruske zastave i trasparente kojima se traži prekid agresije Rusije na Ukrajinu, poručeno je da Rusija nije zvanična Moskva i njen predsednik Vladimir Putin.

Okupljeni su skandirali „Slava Ukrajini“ i „Putin nije Rusija“ i zatražili oslobađanje političkih zatvorenika u Rusiji.

Predstavnik te neformalane grupe Peter Nikitin je rekao da je vlast u Rusiji uzurpirala slobodu medija, čitavu ekonomiju, izbore na svim nivoima i pokrenula „krvivi bartoubilački rat protiv Ukrajine“.

Prema njegovim rečima, okupljeni oštro osuđuju taj rat i žale za desetinama hiljadama stradalih i za onima koji su morali da napuste domove.

Rekao je da je danas nacionalni praznik Rusije, 12 jun, te izrazio želju da taj dan bude iduće godine obeležen u Rusiji, ali bez Putina.

Na skupu je govorilo i više građana, koji su rekli da su napustili Rusiju u kojoj je zabranjena sloboda okupljana i govora, gde se ljudi hapse.

BONUS VIDEO Bez mira u Ukrajini, protest u Beogradu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar