Foto: EPA/RITCHIE B. TONGO

U Kliničko bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović" trenutno se leči 12 dece, a među njima je i beba stara 14 dana. Načelnica Dečije klinike dr Olivera Ostojić, za Nova.rs, kaže da u toj ustanovi nema dece koja su u kritičnom stanju. 

„Tokom jučerašnjeg dana bilo je četiri prijema. Najčešće deca dolaze sa upalama pluća, a ima i komorbiditeta koji su lečeni u nekim drugim ustanovama, a koji su tokom  lečanja dokazano postali kovid poztivni“, navodi doktorka Ostojić.

Treći dan u toj ustanovi se leči i beba koja ima samo 14 dana.

Juče nas je rastužila vesti o smrti bebe koja je rođena sa koronom i odmah je bila priključena na respirator. Bitku je izgubila nakon što je iz Kragujevca bila prebačena u Beograd na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj. Na sreću, beba koja se leči u KBC „Dr Dragiša Mišović“ nije u teškom stanju.

„Ta beba je dobro, sa svim opštim simptomima respiratorne infekcije, sa temperaturom, kašljucanjem i odbijanjem obroka. To nije nešto što je karakteristično samo za kovid, nego svaka beba kada ima neku virusnu infekciju tako reaguje“, objašnjava naša sagovornica.

Dodaje da broj obolele dece varira iz nedelje u nedelju.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nemamo nekih većih problema, osim toga što broj prijema varira. Neki dan imamo samo jedan ili dva prijema i pomislimo to je to, ali se prijemi i dalje dešavaju. Veća deca dobijaju upale pluć, neki prolaze malo teže i uz kiseoničke terapije, ali na sreću svi za destak dana budu dobrog zdravstvenog stanja, urednih laboratorijskih analaiza i puštamo ih kući na dalji oporavak. „, kaže Ostojić.

Ona smatra da je za veći broj dece na bolničkom lečenju „vrlo verovatno“ zaslužan britanski soj.

„On je u opštoj populaciji identifikovan kod više od 80 posto uzoraka. Britanski soj ima za 70 odsto bržu transmisiju nego prethodni sojevi, mutirao je i sada je prijemčiviji za decu“, objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar