Kolo, spomenik, Stefan Nemanja Foto: Printscreen/Twitter/@Lu__ka____

Najmlađa žrtva koronavirusa u Srbiji - novorođenče iz Kragujevca staro tek nekoliko dana - preminula je danas u Tiršovoj. Vest o smrti ovog deteta, osim što predstavlja jedan od najtragičnijih događaja od početka epidemije u Srbiji, mora sa sobom da donese i drugu dimenziju - apel na svest svih građana Srbije.

Novorođenče iz Kragujevca, koje je na svet stiglo zaraženo koronavirusom i ubrzo završilo na respiratoru, bilo je prethodnih dana u teškom stanju i juče je prebačeno iz Kragujevca na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova.

Simptomi deteta koje je direktorka iznela u javnost bili su zastrašujući: citokinska oluja i plućna hipertenzija. Subjektivni utisak ovih dijagnoza (ispričali su nam pacijenti koji su imali sreću da ih prežive) baš su onoliko strašne koliko strašno zvuče. 

Ove ispovesti nisu dovoljno značile brojnim građanima Srbije, onima koji su noći provodili na ilegalnim žurkama, onima koji su zaražavali svoje najbliže, onima koji će i koliko sutra-prekosutra opet igrati kolo oko spomenika Stefanu Nemanji.

korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ako im naučna saznanja ništa ne znače – valjda im znači smrt deteta; ako za globalnu kampanju borbe protiv virusa misle da je farsa – valjda će imati dovoljno srama da to ne ponove u lice majci umrle bebe; ako se sprdaju sa kampanjom vakcinacije, maskama, distancom, karantinima – valjda će se postideti zbog činjenice da smrt ovog deteta ide delom i njima na dušu.

Jer svaki novi dan koji Srbija provede u vanrednom stanju zbog epidemije potencijalno je dan u kom bi moglo da umre novorođenče iz Kragujevca. Iz Kraljeva. Iz Beograda, Novog Sada, Pirota, Niša, Šapca.

Nema više (a nije ga bilo ni do sada) argumenta ni za Vladu ni za istražne organe ove zemlje da ne krenu mnogo energičnije u razbijanje antivakserskih hepeninga, materijala, maloumnih Fejsbuk grupa.

Dosta je, zaustavite ovaj užas.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare