Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U kovid bolnici u Batajnici na lečenju je oko 900 pacijenata, a većina je u jako teškom stanju. Trenutno najmlađa pacijentkinja je žena od svega 31 godinu koja će zbog veoma loše kliničke slike, po svemu sudeći, morati da bude intubirana, tako za Nova.rs različiti izvori opisuju stanje u toj najvećoj regionalnoj kovid bolnici.

Od početka pandemije u Srbiji je preminulo 5.075 pacijenata, a trenutno se za živote na respiratorima bori njih 242.

„Jako tužno, sve je više mladih pacijenata“, u te reči staje čitav opis situacije u toj ustanovi pod čijim krovom je svakodnevno oko 2.000 osoba – zaposlenih i pacijenata.

„Kapaciteti su stalno popunjeni, kako se jedna postelja isprazni, odmah bude popunjana“, takva je situacija u danu kada je registovano 5.225 novozaraženih i 39 preminulih.

Prema do sada raspoloživim podacima, najmlađi pacijent koji se lečio u batajničkoj kovid Bolnici imao je 19 godina.

Direktorka te ustanove Tatjana Adžić je više puta u nedeljama za nama apelovala na to da mere treba bude oštre i da ih treba strogo kontrolisati. Između borbe protiv virusa i ekonomije, za nju nije bilo dileme.

„Nema više šale. Ovo mora najozbiljnije da se shvati. Ja se izvinjavam privrednicima, ali šta će ikome privreda ako imamo mrtve i bolesne na sve strane. Nek bude zabrana kretanja od 19 časova do 5 ujutru, kakvo crno zatvaranje radnji vikendom? To je glupost, to je samo kupovina vremena koje nemamo“, rekla je dr Adžić Vukičević za TV Prva pre dve nedelje. Po svemu sudeći, situacija se nije promenila.

#related-news_1

Nije samo Batajnica prebukirana, prema saznanjima Nova.rs takva situacije je i u Areni, Batajnici i na Bežanijskoj kosi.

Kafići i tržni centri su zabravljni, stariji osnovci i srednjoškolci nastavu pohađaju od kuće. To, po svemu sudeći, nije dovoljno da se brojke umire i konačno počnu da padaju. Premijerka Ana Brnabić najavila je da je moguće popuštanje epidemioloških mera koje je Krizni štab doneo u sklopu borbe protiv koronavirusa. Još uvek ne znamo kada će Krizni štab ponovo zasedati, vagati, popuštati i zatezati. Nadamo se da ćemo pri čistoj svesti i zdravoj pameti te odgovore dočekati i mi i ova mlada žena sa početka naše priče – ona ima samo 31 godinu.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar