Foto: Nova.rs/N1

Broj zaraženih koronavirusom iz dana u dan beleži trend povećanja. Mere Kriznog štaba produžene su i tokom ove nedelje, sa tendencijom da iduće dođe do popuštanja za ugostiteljske objekte. Na stolu je izvesno popuštanje, ali realnost je takva da svakog dana imamo između 4.000 - 5.000 zaraženih, a bolnički kapaciteti su na granici svojih mogućnosti. Prema saznanjima Nova.rs, bolnice u Areni, Batajnici i Bežanijskog kosi praktično su popunjeni, te je potrebno da se u narednom periodu država i građani više pobrinu ovim problemom.

U Srbiji je danima prisutan trend rasta broja zaraženih koronavirusom. Samo u četvrtak, evidentirano je 5.226 novih slučajeva zaraze virusom, dok je 36 osoba preminulo od posledica infekcije. Više od 5.000 zaraženih bilo je i u sredu, pa se ponovo postavlja pitanje koliko su efikasne mere Kriznog štaba koje su donete u borbi protiv virusa.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da se mere produže, a politički deo da se one ublaže jer bi ekonomija time mogla biti ugrožena. Dok traje polemika na relaciji ekonomija – politika, najviše ispaštaju medicinski radnici koji već godinu dana rade preko svojih mogućnosti i ulažu velike napore kako bi se izborili sa virusom.

Prema saznanjima do kojih dolazi portal Nova.rs, bolnički kapaciteti bolnica u Areni, Batajnici i KBC „Bežanijska kosa“ praktično su popunjeni, te nije na raspolaganju veliki broj kreveta. Da situacija bude još gora, KBC „Bežanijska kosa“ vraćena je u kovid sistem 22. marta, a veliki broj pacijenata već je zahtevao hospitalizaciju.

Direktorka Marija Zdravković rekla je da je ponedeljak najteži dan od početka pandemije, te da je KBC „Bežanijska kosa“ prešla cifru od 220 pacijenata i da je skoro pri kraju sa kapacitetima.

„Nama još uvek jedan deo zaposlenih radi u kovid bolnici u Batajnici, na ispomoći. Očekujemo da se vrate da bismo mogli da radimo sa punim kapacitetom. Najteži dan je bio u ponedeljak, tada smo za 24 sata imali 132 prijema. Mislim da je to najveći broj pacijenata u koroni koji je primljen u jednu ustanovu za 24 sata”, poručuje doktorka Zdravković.

Kada je reč kovid bolnici u Batajnici, direktorka Tatjana Adžić Vukičević nedeljama upozorava na alarmantnu epidemiološku situaciju, doduše na nekim drugim televizijama ili portalima, ali problem je isti. Previše je novih slučajeva.

„Nema više šale. Ovo mora najozbiljnije da se shvati. Ja se izvinjavam privrednicima, ali šta će ikome privreda ako imamo mrtve i bolesne na sve strane. Nek bude zabrana kretanja od 19 časova do 5 ujutru, kakvo crno zatvaranje radnji vikendom? To je glupost, to je samo kupovina vremena koje nemamo“, rekla je dr Adžić Vukičević gostujući na TV Prva i naglasila da je situacija zastrašujuća.

„Morala sam da otvorim još 11 poluintezivnih nega, a računajte da svaka ima između 33 i 43 kreveta. Dakle, još 400 kreveta sam pustila u rad. Situacija u bolnici je toliko napeta, zastrašujuća, da ja drugu reč nemam“, rekla je nedavno direktorka bolnice u Batajnici.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će moguće da do sledeće nedelje dođe do popuštanja epidemioloških mera, što se verovatno odnosi rad ugostiteljskih objekata. Dok se razmatra ukidanje pojedinih mera, bolnički kapaciteti na ivici su izdržljivosti, a medicinski radnici odavno su na granici svojih mogućnosti.

Potrebno je da se svi pobrinemo kako bi se ove bolnice rasteretile: država tako što će doneti pravovremene mere koje će se poštovati i davati rezultate, jer trenutno to ispunjavaju i sa druge strani građani koji će biti odgovorniji i iskoristiti mogućnost vakcinacije.

BONUS VIDEO:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare