Foto: Vladislav Mitić

Profesorka Srbijanka Turajlić komentarisala je večeras za naš portal najavu predsednika Srbije da će od naredne nedelje svi stariji od 65 godina, među kojima je i ona, moći da izađu napolje tri puta nedeljno, maksimalno po pola sata, najdalje 300 metara od kuće i to tokom policijskog časa.

– Znate kako, bolje išta nego ništa. Ali zašto pola sata? Najmanje sat vremena je potrebno za šetnju. Nije uopšte važno na kojoj udaljenosti, to može da bude i šetnja oko svog bloka – prva je reakcija profesorke Srbijanke Turajlić.

Upitana da li misli da je možda i njeno otvoreno pismo lekarima imalo efekta, Srbijanka Turajlić kaže da „ne može da laska sebi“.

– Možda je to neko i pročitao, ali svakako nisam ja jedina koja je to tražila, to je tražilo dosta ljudi. Oni koji odlučuju jako se oslanjanju na istraživanja javnog mnjenja i sasvim je moguće da je istraživanje pokazalo da je to potrebno uraditi. Sad ne znam šta treba da uradimo da bismo umesto pola sata dobili makar sat vremena – kaže naša sagovornica.

Na konstataciju da je to i dalje kraće od vremena kakvim raspolažu, recimo, psi i njihovi vlasnici, profesorka Turajlić jetko kaže:

– Ako uzmemo da smo dobili po pola sata svaki drugi dan, računica pokazuje da svako od nas onda vredi kao jedna osmina psa. Dalek nam je put do celog psa.

Profesorka dodaje i da je iznenađena što te mere nisu nisu saopštili lekari.

– Očekivala bih da sam takve mere dobila od lekara, a ne da budemo ostavljeni na milost i nemilost predsedniku države. Jako sam iznenađena što to ne dolazi od lekara, koji bi po prirodi svog posla trebalo da brinu o našem zdravlju, nego od nekoga ko za to nije nadležan i ko time pokazuje svoju milost – ističe Srbijanka Turajlić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar