U Srbiji je do sada od posledica zaraze koronavirusom umrlo više od sto lekara, dok je taj broj u zemljama u regionu, jednocifren. Loša organizacija posla, iscrpljenost lekara i nedovoljan broj medicinskog osoblja ključni su razlozi velike smrtnosti od kovida među zdravstvenim radnicima, ističe predsednik Sindikata lekara i farmaceuta dr Rade Panić.

Anesteziolog dr Rade Panić jedan je od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Najviše se propusti prave u organizaciji zdravstveme zaštite – od toga koji se test radi i kako se radi test za prijem na redovno lečenje, do toga da da se ukrštaju infektivni i čisti putevi u bolnicama. Nedostaje i oprema za primarnu zdravstvenu zaštitu“, objasnio je Panić.

U prvom talasu, prema njegovim rečima, osnovni uzrok velikog broja zaraženih medicinskih radnika je bila loša ili nedostajuća zaštitna oprema. Međutim, u drugom i trećem talasu pandemije, kako navodi Panić, osnovni razlog velikog broja zaraženih i preminulih lekara je loša organizacija u crvenim zonama, iscrpljenost i nedostatak zdravstvenog osoblja.

„Ključno je da se uredi rad u crvenim zonama, da se napravi jasan plan i dobra organizacija posla, da se skrate smene kako se lekari ne bi iscrpljivali“ ističe Panić. On napominje da u ovom trenutku ne postoji propisan pravilnik rada u crvenim zonama, već je to prepušteno direktorima ustanova koji bi trebalo da posao usklade sa kapacitetima.

Panić je više puta ukazivao da je veliki problem to što se zdravstveni radnici testiraju na koronu tek kada dobiju simptome, a ne kada prijave da su imali sumnjive kontakte. Zato su, kako je naveo, pojedini zdravstveni radnici više puta samoincijativno išli privatno da se testiraju.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar