Milica Đurđević Stamenkovski Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Roditeljski portal Bebac iz Novog Sada tražio je od predsednika Vlade Miloša Vučevića da smeni ministarku za brigu o porodici i demografiju Milicu Đurđević Stamenkovski zbog relativizovanja akušerskog nasilja.

Ministarka je u utorak izjavila da se „20 godina vodi kampanja protiv rađanja dece u Srbiji, i to je deo globalne agende. I zato se potencira i akušersko nasilje, i loše stanje u porodilištima, i loša hrana, i zato se na tome uporno insistira“.

Bebac je u saopštenju naveo da je ta „neprimerena i neodgovorna izjava, ne samo uvredljiva za sve trudnice, majke i stručnjake koji se godinama bore za poboljšanje uslova u porodilištima, već je i duboko zabrinjavajuća jer dolazi od osobe koja je na čelu Ministarstva zaduženog za brigu o porodici i demografiju“.

Ocenili su da se takvom izjavom ministarka diskvalifikovala kao ozbiljna sagovornica i saveznica u borbi za ženska prava i bolje uslove u porodilištima, te pokazala da „nije dorasla funkciji koju obavlja“.

„Umesto da se bavi rešavanjem stvarnih problema sa kojima se suočavaju porodice u Srbiji, ministarka se upustila u širenje teorija zavere i dezinformacija što je nedopustivo za nekoga ko je na tako visokoj državnoj funkciji. Stoga, zahtevamo od Vas da hitno razrešite dužnosti ministarku, jer u našoj zemlji ne smemo da gajimo teoretičare zavere na najvišim pozicijama vlasti“, poručio je Bebac Vučeviću.

Pozvali su i ministarku Milicu Đurđević Stamenkovski da podnese ostavku da bi na njeno mesto došla osoba koja istinski želi da poboljša uslove u porodilištima u Srbiji.

***

BONUS VIDEO –  Dan uživo: Tema dana, Akušersko nasilje, Dragana Pandurević Jovović, Marina Mijatović (24.7.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare