Foto:Promo

Vlada Srbije nastavila je i ove godine da postavlja vršioce dužnosti, donevši do kraja maja 21. rešenje na šest meseci i 212 rešenja kojim je v.d. status postojećim kadrovima produžen za još tri meseca, saopštila je Transparentnost Srbija.

Kako se navodi, prethodnu godinu Srbija je, suprotno zakonu, završila sa tek nešto više od jedne trećine rukovodilaca u državnoj upravi koje je Vlada imenovala nakon konkursa, dok ostatak čine vršioci dužnosti.

Mada to ukazuje na neznatan boljitak od oko pet odsto u odnosu na situaciju krajem 2018, očigledno je da Vlada sistemski primenjuje praksu postavljanja lako zamenjivih vršilaca dužnosti, umesto profesionalaca čije bi razrešenje morala da argumentuje.

Kako se ističe, krajem 2018. od 370 položaja u državnoj upravi na osnovu internih konkursa bilo je postavljeno 107 službenika. Tokom 2019. Vlada je raspisala samo 42 konkursa za položaje na mestima pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija.

Pročitajte još:

Pošto su na kraju 2018. bilo ukupno 263 mesta koja su zauzimali vršioci dužnosti, znači da Vlada tokom 2019. nije ni pokušala da kroz konkurs popuni ove položaje u čak 221. slučaju, navode u Transparentnosti Srbija.

Tokom 2019. i 2020. Pregovaračka grupa za poglavlje 23, kao ni drugi državni organi nisu objavljivali zbirne podatke o postavljenjima.

Transparentnost Srbija je na osnovu brojnih pojedinačnih rešenja o postavljenju vršilaca dužnosti koje je Vlada donosila tokom prošle godine utvrdila da oko dve trećine organa državne uprave u Srbiji i dalje nema rukovodioce koji su izabrani na konkursu. Štaviše, verovatno je da mnogi od njih više nemaju ni zakonite vršioce dužnosti, konstatuje se u saopštenju.

Kako se ističe, Vlada Srbije se i dalje oglušuje o zakon donet još 2005.godine, ali i o akcione planove i poruke EU o promeni prakse postavljenja vršilaca dužnosti.

Pročitajte još:

Zbog tih poruka, Vlada je sebi zadala rok da nezakonito v.d. stanje otkloni do 30. juna prošle godine, ali je nakon toga nastavila još zdušnije da imenuje vršioce dužnosti.

To je bilo praćeno izjavama premijerke koje ukazuju ne samo na da usaglašavanje stanja sa zakonom nije bilo prioritet, već da se taj vid političke kontrole nad javnom administracijom shvata kao nešto dobro, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare