Među nama printscreen

Da li se u Srbiji može stati na put nepotizmu, da li je Srpska napredna stranka najveća socijalna organizacija u zemlji i gde je kraj stranačkom zapošljavanju, na ova pitanja su, u današnjoj emisiji "Među nama", pokušali da odgovore Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija i Čedomir Čupić, profesor Univerziteta u Beogradu.

„To je problem koji nije rešen. Kad su nastale demokratske promene mislio sam da ćemo formirati jednu ozbiljnu državu u kojoj će se poštovati vladavina prava“, rekao je Čupić.

Komentarišući slučaj jprofesorka Ene Nedić iz Novog Sada, koja je zapalila svoje diplome ispred Skupštine Srbije, Čupić je kazao da je ona, na osnovu iskustva koje već postoji sa partijama, pokušavala da se zaposli.

„Ona je imala verovatno drugačiju predstavu – da će je dobiti svoje mesto i da će je partija zaposliti. U tim pokušajima je nailazila na užasne stvari“, navodi on.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije, kaže da su ranije javna preduzeća tretirana kao paritjski plen, a da se u međuvremenu promenjeni zakoni.

„Zakoni predviđaju konkurse za izbor direktora, ali umesto da se oni sprovedu, mi imamo danas situaciju da je u za 80 odsto javnih preduzeća oni nisu dovršeni, nego se na svakih tri meseca ili šest meseci postavljaju vršioci dužnosti. Mi imamo danas situacije, ne samo da su tu vršioci dužnosti, već i pohvale predsednice vlade koja je hvalila taj sistem“, navodi Nenadić.

Kompletno gostovanje Čedomira Čupića i Nemanje Nenadića, možete pogledati na linku: