Foto: Miloš Perić

Proizvodnja ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V na Institutu "Torlak" značila bi da je ona građanima u svakom trenutku na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i građani bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, izjavila je za RTS direktorka Instituta Vera Stoiljković.

Ona je navela da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu „Torlak“ počne prva faza proizvodnje ruske vakcine, koja obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine.

„To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu ‘Torlak’. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine“, objasnila je Vera Stoiljković.

Na pitanje šta je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje, ona je navela da se još o tome nije razgovaralo.

„Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi toga, mi o tome još nismo pričali to je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom“, rekla je Vera Stoiljković.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar