Foto: TANJUG/RADE PRELIC/ bs

Transport, punjenje, pakovanje i distribucija ruske vakcine "Sputnjik V" u Srbiji mogla bi da počne za dva-tri meseca, a proizvodnja za devet do deset meseci, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović.

On je posle susreta sa delegacijom ruskih stručnjaka, koji su došli da obiđu kapacitete instituta „Torlak“, rekao da je već sedam evropskih zemalja iskazalo želju da hitno počne proizvodnja ruske vakcine u Srbiji i da se nada da će biti urađeno sve što je potrebno da se to dogodi.

On je istakao da će, kad se nabavi savremena tehnologija za proizvodnju, Srbija moći da izvozi rusku vakcinu u celu Evropu, ali i na druge kontinente.

U ruskoj delegaciji, koja će u petak obići „Torlak“ i imati „ekspertske razgovore“, su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i Agencije za lekove.

Direktorka „Torlaka“ Vera Stoiljković rekla je da je delegacija instituta pre dve nedelje bila u ruskim pogonima za proizvodnju „Sputnjik V“ i da se radi o sličnoj tegnologiji, kao i da je zajednički zaključak bio da se transferom tehnologije i znanja vakcina može proizvoditi u Srbiji.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko je ukazao da od početka borbe protiv korona virusa nije bilo sumnje da će Rusija i Srbija zajedno voditi borbu protiv pandemije, s obzirom na prijateljske odnose koje imaju.

Otvara se nova faza saradnje ispitivanjem mogućnosti proizvodnje vakcine u Srbiji. Proizvodnja „Sputnjika V“ omogućiće da Srbija postane snabdevač za region i šire, a Rusija je spremna da obezbedi tehnologiji i pomoć, naglasio je on.

Harčenko je dodao i da Rusija u proizvodnji vakcine protiv korone ne razmišlja o nekakvom globalnom nadmetanju, jer je cilj koji sve treba da ujedinjuje borba protiv pandemije.

Kako je istakao, „Sputnjik V“ je u Srbiji popularan i kod građana jedna od najtraženijih vakcina i zbog osećaja prijateljstva sa Rusijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar