Foto:N1

Nedovoljno razvijene opštine u Srbiji, koje spadaju u 4. kategoriju po stepenu razvijenosti, njih ukupno 41, dobile su bespovratnu pomoć od 320 miliona dinara, za realizaciju brojnih projekata važnih za unapređenje uslova života u tim lokalnim sredinama, saopštio je Kabinet ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština koji vodi Novica Tončev.

„Javni poziv smo iskoristili da rešimo neke od tekućih problema, ali je pored finansijskih sredstava, svakako značajna i savetodavna uloga i pružanje tehničke pomoći, koju Kabinet omogućava“, rekao je predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedić, dodajući da je izuzetno važno da neko vodi brigu i o nedovoljno razvijenim opštinama, u kojima su potrebe drugačije od onih u opštinama koje spadaju u kategoriju razvijenih.

Jedna od opština koja je dobila bespovratna sredstva za realizaciju razvojnog projekta je i opština Kuršumlija koja je dobila  sedam miliona dinara za izgradnju vodovoda u selu Tijovac.

“ Kao opština koja se nalazi uz samu administrativnu liniju sa južnom srpskom pokrajinom, veoma nam je bitno da stalno unapređujemo život građana opštine
Kuršumlija kako bismo zadržali lokalno stanovništvo na svojim ognjištima. Osim što je to ekonomski i životni, to je i bezbednosno bitan zadatak“, naglasio je  predsednik opštine Rodoljub Vidić.

U saopštenju se dodaje da je pomoć dobila i opština Opovo i to za rekonstrukciju vodovodne mreže i izradu planske dokumentacije za izgradnju sportske hale.

„S obzirom na to da opština Opovo pripada kategoriji nerazvijenih opština, dodeljena sredstva za projekat rekonstrukcije vodovodne mreže na njenoj
teritoriji je od izuzetnog značaja jer će projekat koji se, inače, izvodi parcijalno, moći da se nastavi i ove godine“,  izjavio je Miloš Markov, predsednik opštine Opovo.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Ministarstvom za nerazvijene opštine je zaista kvalitetna i za kratko vreme su obezbeđena sredstva za dva projekta – rekonstrukciju vodovodne mreže i projektovanje sportske hale.

„Jedan projekat je direktna investicija, dok ćemo sa izradom projektno tehničke dokumentacije za sportsku halu imati preduslov za direktnu investiciju“, rekao je Markov.

U narednom periodu ministar Tončev posetiće sve 41 lokalne samouprave koje su dobila bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu od 70 miliona dinara, kao i za realizaciju 38 infrastrukturnih projekata vrednih oko 250 miliona dinara, i proveriti kako teku radovi, navodi se u saopštenju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare