Krizni stab
Branislav Tiodorović, Sednica Kriznog štaba Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, izjavio je da produženi raspust može da pomogne u obuzdavanju epidemije, ali da nas čekaju još dve opasnosti.

Profesor dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je i da će podaci koji će danas biti objavljeni biti zabrinjavajući.

Kad je govorio o dve opasnosti, rekao je da su to mnogo zarazniji delta plus soj, koji je već stigao u Hrvatsku i koji će stići u Srbiju, ali i pojava sezonskog gripa. On je podsetio da je medicinski štab i ranije tražio da se produži jesenji raspust, jer se deca zaražavaju pre svega u porodici i kontaktima van škole, ali ga onda u školi brzo prenesu.

„Kao što vidite, delta soj je veoma zarazan, a uskoro će nam doći i delta plus soj, zarazniji i od ovog“, rekao je on u Jutarnjem programu TV Prve, a zatim dodao:

„Podaci koji će danas biti objavljeni, videćete, biće veoma zabrinjavajući. Ovo je najteža epidemija koja je zabeležena i u svetu i kod nas, rekao je on i dodao da želi da istakne da sve mere koje postoje moraju striktno da se poštuju.

Takođe je najavio i šta će biti tema sledeće sednice Kriznog štaba.

„Na sledećoj sednici procenjivaćemo i pojavu sezonskog gripa, a znate da kada je grip u pitanju, da su deca ta koja ga lakše raznose. Ovo što ću reći biće deprimirajuće, a znate da sam ja uvek bio optimista. U junu sam govorio da postoje dva scenarija. Jedan je da moraju da se strogo poštuju mere i da ide kažnjavanje. Taj scenario je propao, a ostao ovaj drugi, masovno razboljevanje“.

Prema njegovim rečima, po tom scenariju će se zaražavati i vakcinisane osobe samo što će virus podneti lakše.

„Sve će trajati dok se očigledno svi ne zaraze, a virus će na žalost, po tom scenariju, odneti mnoge žrtve. Opet imamo dva izbora, ili ćemo se uozbiljiti i pokušati da smirimo sitiaciju i dovedemo je u kontrolisanu ili neće biti dobro“.

Na pitanje da li ima pretpostavku u kom smeru će se onda situacija odvijati, ovaj član Kriznog štaba kaže da više nije optimista kakav je bio. Jednostavno, rekao je on, broj preminulih je katastrofalan i više nema osobe koja nema u svom okruženju osobu koja nije obolela od koronavirusa.

Rešenje je, ponovio je još jednom, u vakcinaciji stanovništva jer je, kako kaže, prema najnovijim podacima sada potrebno da obuhvat vakcinacijom bude 80 odsto.

„To je ključ za korona virus“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Branislav Tiodorović o vakcinaciji i zaražavanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)