Tatjana Adžić Vukičević Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Tatjana Adžić Vukičević, ime koje je široj javnosti postalo zvučno i poznato pre nekoliko dana, kada je postavljena na čelo nove batajničke bolnice. U osetljivom trenutku ona se našla na osetljivom mestu, pa se svaka njena izjava prati s posebnom pažnjom. Put od čelnog mesta u postavi "svemirskog broda" do priznanja da u bolnici nema dovoljno osoblja.

O Tatjani Adžić Vukičević na internetu ne postoji mnogo dostupnih biografskih podataka, ono što se guglanjem može otkriti je da je za direktorku batajničke bolnice imenovana i stigla direktno iz Kliničkog centra Srbije.

Prema raspoloživim podacima, ona je načelnica odeljenja za plućnu tuberkulozu i maligne tumore pluća, pleure i medijastinuma.

„Stigli su lekari iz Kliničkog centra Srbije koje sam ja povela sa sobom, njih stotinu, stotinu i nešto“, potvrdila je Adžić Vukičević u izjavi za naš portal, požalivši se kako u novoj bolnici nema dovoljno ni lekara, ni sestara.

Iz radne biografije doktorke Tatjane Adžić može se saznati i to da je ona docent na Medicinskom fakultetu u Beogradu, na katedri za internu medicinu.

U medijskim nastupima, mnogo pre korone, doktorka Adžić uglavnom je govorila o karcinomu pluća.

„U 85 do 90 odsto slučajeva, karcinom pluća uzrokovan je pušenjem“, upozorila je u svom gostovanju na Radio-televiziji Srbije pre osam godina. Tada ni ona ni bilo kod nas nije ni slutio da će danas biti na čelu nove bolnice koja je na prvoj liniji borbe protiv korone.

Tatjana Adžić postavljena je na čelo ustanove koja je otvorena nakon samo četiri meseca izgradnje. Otvaranje bolnice, koja ima kapacitet od 930 postelja, bilo je najavljeno za 1. decembar, a bolnica je, uz malo zakašnjenje, prve pacijente primila 4. decembra. Počele su da nas zapljuskuju informacije o nedovršenosti tog objekta i o uslovima koji nisu baš najprimereniji ni za osoblje ni za pacinete. Ispostavilo se da je bolnica u Batajnic u isto vreme i gardilište i lečilište.

„Bolnica je počela da radi i da se puni neverovatno brzim tempom. U datom trenutku treba pokrenuti svemirski brod, prvo mu dati baterije, da bi on mogao da radi, da ne kažem struju i ostale zamajce“, objasnila nam je pre dva dana.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lavina se nije zaustavila, stizalo je sve više dokaza da „svemirski brod“, kako su nam ga predstavili i najavili, nema čak ni dovoljno posade.

„Bolnica je funkcionalna, samim tim što se u njoj u ovom momentu nalazi više od 400 ljudi. Ovi drugi delovi će biti pušteni u rad kada se budu našli, pre svega, ljudski resursi – nema lekara, nema sestara, nema ko da zbrine i da gleda te ljude“, tako nam doktorka Adžić Vukičević opisala stanje stvari.

Direktorka Bolnic u batajnici na društvenim mrežama postala je najpoznatija po rečenici koju je nespretno izgovorila na dan otvaranja batajničke bolnice, 4. decembra.

„Posle 17 sati treba da stignu prvi pacijenti u našu bolnicu. Sa velikom željom, nestrpljenjem čekamo ih“, rekla je Adžić Vukićević neposredno pre dolaska kovid bolesnika.

Posle šest dana u izjavi za naš portal, doktorka Adžić Vukičević bila je iskrena i opisala nam kako stvari zaista stoje.

„Prebolesni su ljudi svuda, i kolege. Mi smo trenutno puni, napunili smo još jednu intenzivnu negu. Pune su četiri intenzivne nege, peta bi trebalo da se otvori sutra kada se pošalju lekari i sestre koji mogu da zbrinu te ljude“.

Iskreno se nadamo da će Bolnica u Batajnici zaista postati „svemirski brod“, brod koji će nam pomoći da isplovimo iz ove kovid krize, brod sa što manje pacijenata.

Bonus video: 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare