Krizni štab Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Članica Kriznog štaba i virusološkinja Tanja Jovanović istakla je da je na današnjoj sednici tog tela dogovoreno da se pooštri kontrola epidemioloških mera i poveća broj inspektora, te da nisu prihvaćeni predlozi lekara koje su oni tražili.

Tanja Jovanović za Nova.rs navodi da je medicinski deo Kriznog štaba preporučio ono što je najznačajnije za zdravlje ljudi, a da drugi deo ovog tela gleda koja su ograničenja i šta sve to nosi.

Članica Kriznog štaba ističe da je vakcinacija jedini spas i objasnila zašto su lekari tražili restriktivnije mere.

„Mi smo samo mislili s obzirom na velike brojke da bi restriktivne mere postigle neki efekat, ali u našoj zemlji je problem kontrola sprovođenja mera. Ovako, uz nemogućnost sprovođenja mera, dogovorili smo se da se ta kontrola pooštri i poveća broj inspektora i insistira na vakcinaciji“, kaže nam Jovanović.

Ona ističe da su lekari mislili da bi restriktivne mere možda pomogle za taj kraći vremenski period da se „ljudi opamete“, ali da te mere nisu prihvaćene.

„Da li se napušta brod koji tone? Ja ne znam da li se napušta, ja sam potpuno apolitična osoba i ne interesuje me politika. Nikada nije i neće me interesovati, ja samo znam da imam dovoljno stručnog znanja i da u tako mogu da pomognem, ali da li se napušta brod koji tone, to je pitanje morala i etike“, odgovara nam članica Kriznog štaba.

Dodaje da je njena funkcija u Kriznom štabu da prati varijante virusa i da se bavi dijagnostičkim testovima i uvođenjem novih analiza validnosti uvedenih testova.

„Naravno da neko, ko bolje poznaje situaciju u zemlji i kakve bi posledice bile, a najviše se govori o efektu na mentalno zdravlje ljudi, vidi da se po inostranstvu dešavaju vrlo čudna ubistva i tragedije, kao i revolt ljudi“, kaže Jovanović i podseća na slučaj muškarca u Nemačkoj koji je ubijen jer je tražio kovid propusnicu.

Jovanović se osvrnula i na slučaj kovid propusnica na Medicinskom fakultetu u Beogradu, gde predaje, navodeći da su time samo tražili da studenti zdravi uđu u bolničku sredinu, a da je to kod pojedinaca i pojedinih opozicionih partija izazvalo revolt.

„To je izazvalo toliki revolt pojedinaca, a ne studenata, studenti su svesni svega toga, ali imate neke pojedince koji kažu da vršite diskriminaciju kao što su neke opozicione partije“, navodi Jovanović.

Ona ističe i da je tačno da je sada potpuno drugačija situacija nego na početku epidemije u Srbiji.

„Potpuno je druga situacija bila na počektu, na sredini epidemije i od proleća kada je uvedena vakcinacija“, kaže članica Kriznog štaba.

Govoreći o smrti bivšeg ministra zdravlja Zorana Stankovića, koji je bio zaražen koronom, Jovanović ističe da ne može da veruje da on nije bio vakcinisan imajući u vidu njegove godine i faktore rizika.

Bonus video – Čekajući Krizni štab

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare