Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Vlada Srbije dozvolila je olakšavanje ograničenja u borbi protiv koronavirusa, nakon što je nekoliko dana zaredom broj zaraženih građana bio nešto niži. Sva je prilika da Krizni štab i političari nisu uzimali u obzir činjenicu da procenat zaraženih građana - koji je donedavno odlučujući faktor - izrazito iznad "normale". Zparavo, varirao od 20 do čak 30 odsto zaraženih u odnosu na testirane.

Danas je, primera radi, procenat zaraženih bio nešto iznad 27 odsto.  Dan ranije – čak 31. U subotu, tek malo niži – 30 odsto. Kako se procenat zaraženih u odnosu na testirane kretao poslednjih 10 dana možete pogledati u tabeli iznad. Rast procenata zaraženih u odnosu na broj testtiranih u jednom danu počinje, naravno, sa trećim talasom, odnosno krajem oktobra i početkom novembra.

Tako je 30.oktobra broj pozitivnih za taj dan je prdstavljao 14 odsto testiranih za taj dan, da bi narednog dana bio 19 odsto, a prvog novembra 22,16 odsto. Osmog novembra taj procenat je već 25 odsto, a 15. Prošlog meseca 30 osto. Od tada retko pada ispod 30 odsto, da bi 29. novembra bio 39,84, a 7. decembra 41,77  odsto…

Poređenja radi, od 20. aprila kada je taj odnos bio 10 odsto do 24. 10 kada je bio 11 odsto, u tom periodu procenat pozitvinih u odnosu na broj testiranih u jednom danu nikada nije bio dvocifren. Tokom juna je bio oko dva do tri odsto, u julu je tokom drugog talasa znao da ide do sedam odsto, tokom avgusta obično retko je prešao tri odsto, u septembru se kretao oko dva odsto, da bi u drugoj polovini oktobra taj procenat počeo polako da raste.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare