Ustanova za decu i mlade Sremčica, smetnje u razvoju, mentalne tegobe, Svetski dan mentalnog zdravlja
Foto: sremcicadom.org.rs

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, a na ovu temu poslednjih meseci dodatno je uticala pandemija koronavirusa. Ustanova za decu i mlade "Sremčica" u svom video spotu skrenula je pažnju na mnoge talente koji se kriju među njihovim korisnicima i pozvali sve da prihvatimo jedni druge onakve kakvi jesmo.

Korisnik „Sremčice“ Valentino Zenuni ima samo 26 godina i glavni je glumac u fimu „Oaza“ koji je nominovan ni manje ni više nego za Oskara. Valentino nam pokazuje koliko svako od nas bez obzira na svoje probleme može da dovede svoj talenat do izražaja, a posebno to da film u kojem glumi bude u trci za čuvenu svetsku filmsku nagradu.

Kao i svi mi, tako i Valentino ima svoje snove, a njegov san je da jednog dana ode u čuveni Holivud.

Irena Petković iako ima određene smetnje, nju to ne sprečava da u slobodno vreme slika na platnu, a želja joj je da otvori svoju izložbu.

Neki su skromnijih želja pa jedino žele da dobiju konja poput Lakatoša koji ima malu farmu, gde brine o domaćim životinjama.

Ovo su samo neki od primera koliko naši sugrađani sa određenim mentalnim tegobama i smetnjama mogu jednako da budu deo našeg društva, daju određen doprinos, ali i popularišu našu kulturu. Za sve ovog od velike važnosti je jedna stvar, a to je da ih prihvatimo i podržimo i tako im omogućimo da budu ravnopravni članovi našeg društva bez predrasuda koje nažalost postoje kdo dobrog dela građana.

Direktorka ove ustanove, Marina Vidojević, ističe da je pandemija koronavirusa uticala ne mentalno zdravlje velikog broja ljudi, a posebno onih koji već žive sa mentalnim tegobama.

„Ipak ima razloga za optimizam, svi zajedno prihvatanjem jedni drugih onakvih kakvi jesmo, pružanjem podrške i pomoći lako možemo prevazići sve prepreke. Iako smo različiti, svi imamo želje i snove, a aktivnim radom oni se mogu ostvariti. Podrži i ti osobe sa smetnjama u razvoju i mentalnim tegobama da svi budemo ravnopravni“, poručuje Marina Vidojević.

Možda ne znamo da li će film u kojem je glumio dobiti Oskara, ali ono što sigurno želimo jeste da se Valentinu ostvari san i dobije priliku da ode u Holivud. Ivani želimo da dobije priliku da predstavi svoje radove široj publici, a Lakatošu da ima mnogo veću farmu. Da bi oni sve to ostvarili potrebno je i da drugi sugrađani bez ovih problema pokažu podršku i omoguće ovim ljudima da izraze svoje talente i rade jer time daju veliki doprinos društvu u celini.

Upravo zato povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja važno je da pokažemo kao društvo empatiju, razumevanje, solidarnost i podršku za sve svoje članove. Naučimo i našu decu da se bore protiv predsrasuda i prihvate različitosti ljudi od najranijeg uzrasta i time stvorimo zajednicu koja svoje članove gleda kao jednake i sebi ravnopravne.

Inače, ova ustanova u Sremčici smešta korisnike sa smetnjama u razvoju, intelektualnim i teškoćama u komunikaciji.

Kako ističe doktorka ove ustanove Branka Prijović osobe sa teškoćama u razvoju uz adekvatnu terapiju i pravovremeni pristup lečenju mogu u velikoj meri da prevaziđu prepreke, razviju brojne sposobnosti i žive samostalno.

Bonus video – Snežana Lazarević iz MDRI-S o izveštaju „Zaboravljena deca Srbije“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar