Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na telefonskoj liniji za psihosocijalnu podršku tokom pandemije, na klinici "Dr. Laza Lazarević" do sada smo imali više od 11.000 poziva sa teritorije cele Srbije, izjavila je danas direktorka klinike Ivana Stašević Karličić.

Ona je navela da su u pitanju bili češće pozivi žena nego muškaraca kao i da su se javljali oni koji nisu bolesni već se teško nose sa sveprisutnim osećajem neizvesnosti i straha koji prati pandemiju.

„Mnogo toga smo uspeli da rešimo kratkim psihoterapijskim intervencijama. Uvideli smo značaj “tele-medicine“ i videlo se i da na alternativne načine možemo da pomognemo ljudima“, kazala je Stašević Karličić za RTS.

Prema njenim rečima, posle godinu dana borbe sa kovidom opšta je ocena da mentalno zdravlje jeste ugroženo.

„Na početku smo imali prisutnu anksioznost, poremećaj sna i razdražljivost dok se sada većina stanovništva adaptirala. U prethodnom jednogodišnjem periodu imali smo oko 15.000 pregleda, nešto više nego pre“, navela je ona.

Nedavno je, kako kaže, otvorena linija isključivo za zdravstvene radnike.

„Još tokom aprila smo zajedno sa ministarstvom zdravlja uočili potrebu da zaštitimo mentalno zdravlje zdravstvenih radnika. Oni se na prvoj liniji fronta borbe protiv korone susreću sa velikim stresom, naročito jer je zdravstvena delatnost faktor rizika za razvijanje sindroma “burn-out““, rekla je Stašević Karličić i dodala da je do sada 50-ak kolega u takvom tretmanu podrške.

Kaže da oni nisu oboleli, samo su ljudi kojima je potrebna pomoć i podrška, kao i savet kako da „sebe bolje vode“ kroz raznorazne stresogene situacije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (0)