Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Dok nas nadležni ubeđuju da škole nisu mesta velikog zaražavanja i da su deca najsigurnija u učionicama, iz škola, od samih nastavnika, stižu potpuno drugačije ocene i iskustva. Nastavnici tvrde da su učionice sve praznije, a korona se širi i među đacima i među prosvetnim radnicima. Na društvenim mrežama sve je više objava u kojima se traže zamene za bolesne nastavnike, a najviše takvih zahteva stiže iz beogradskih škola.

Што се тиче школа као најбезбеднијих места, на којима се вирус не шири, ево како то тренутно изгледа у основним школама у Србији, и то у млађим разредима. У средњим школама је још горе.

Posted by Љубинка Боба Недић on Субота, 21. новембар 2020.

„Što se tiče škola kao najbezbednijih mesta, na kojima se virus ne širi, evo kako to trenutno izgleda u osnovnim školama u Srbiji, i to u mlađim razredima. U srednjim školama je još gore“, napisala je korisnica Fejsbuka Ljubinka Nedić.

Ona je sabrala i objavila više od 20 postova u kojima se traže zamene. Najčešća reč i oznaka je „hitno“.

Dosta je i komentara ispod takvih objava, a jedan od njih pokazuje i dublje probleme u srpskoj prosveti.

„Ima li, među ovolikim zamenama, i neka koja nije na određeno?“, komentar je jednog korisnika.

Pravo stanje stvari

Zvaničnici jedno, a oni koji svaki dan dolaze u škole i učionice drugo. Iz Ministarstva prosvete stiže podatak da je u školama obolelo oko dva odsto đaka i prosvetnih i administrativnih radnika, pa zbog toga nema potrebe za prelaskom na onlajn nastavu.

„Bilo je blagog rasta, ali i dalje je to sve bilo ispod 2%“, kažu za naš portal u Ministarstvu prosvete, pozivajući se na statistiku od petka.

Sa druge strane, predstavnici prosvetnih sindikata i nastavnici kažu da je tu reč o 20.000 potvrđeno obolele dece, te da je taj broj verovatno veći, da nastavnici drže predavanja u praznim učionicama, a direktori škola zamenu za obolele radnike traže na Fejsbuku.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Sve češće se postavlja pitanje – da li škole zbog alarmantne epidemiološke situacije treba da potpuno pređu na online nastavu i učenje od kuće? Krizni štab i Ministarstvo prosvete kažu da za takvom merom još nema potrebe, međutim, Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih ranika “Nezavisnost” kaže da je broj obolele dece i nastavnika verovatno veći od dva odsto, koliko je rekao ministar.

„U srednjem obrazovanju je negde oko 250.000 dece, toliko je i u osnovnom, vrtićima i predškolskom obrazovanju. Sad kad pogledate dva procenta zaraženih, koliko je rekao ministar Ružić, to otprilike dođe blizu 20.000. Kad kažete 20.000 to nije da doživite šok, ali to je 20.000 testirane i potvrđene dece. Svaki roditelj u Srbiji i svaki nastavnik znaju da se deca testiraju izuzetno retko“, rekla je Vojvodić gostujući u jutarnjem programu Probudi se na televiziji Nova S.

Beograd je jedno od žarišta, a u beogradskim gimnazijama broj odsutne dece je u uzlaznoj putanji.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da sve više dece prelazi na onlajn nastavu.

„Imamo 70 inficiranih učenika i još mnogo onih koji su u izolaciji zato što u porodici postoji neko ko je pozitivan na korona virus. Daću svoj lični primer. U petak sam u dva odeljenja časove držao stolicama jer su kompletna odeljenja prešla na onlajn nastavu, a u drugim odeljenjima imao sam po sedam učenika“, kaže Markov.

Vesna Jerotijević iz Unije prosvetnih radnika Srbije, kaže da je potreba za zamenama nastavnika, učitelja, vaspitača, administrativnih radnika iz dana u dan sve veća, te da su direktori morali da pribegnu ad hoc rešenjima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare