Foto:Shutterstock/Vesna Lalić/TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predstavnici prosvetnih radnika razgovarali su sa novim ministrom prosvete Brankom Ružićem, a glavna tema je bila ona večita - povećanje plata i formiranje platnih razreda. Sem zaključka da nisu suparnici, već partneri, ništa konkretno nije saopšteno posle ovog susreta. Nova.rs podseća na dosadašnja obećanja vlasti prosvetnim radnicima.

Nakon što su 2014. godine prosvetari, kao i svi ostali u javnom sektoru pretrpeli smanjenje plata od 10 odsto, usledio je niz obećanja o njihovom povećanju, koja su samo delimično, i često sa zakašnjenjem, ispunjena.

Obećanje boljeg života za prosvetne radnike dao je 10. avgusta 2016. godine Aleksandar Vučić u ekspozeu uoči izglasavanja Vlade na čijem čelu je bio.

„Plate će biti, pre svega za prosvetne i za zdravstvene radnike, mislim pre kraja ove godine onakve, ali na zdravim nogama, kakve su imali nekada“, rekao je tom prilikom Vučić.

Tadašnji premijer je zatim krajem septembra 2017. godine objavio da je zadati cilj postignut.

Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, iako je prosvetnim radnicima u međuvremenu u dva navrata povećavana plata, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna plata radnika u prosveti u tom momentu bila za oko 2.000 dinara manja nego pre smanjenja.

Povezane vesti:

Naime, prosečna plata u prosveti u toku 2014. godine bila je 43.031 dinar, dok je u januaru 2017. iznosila 41.432 dinara.

Prosvetari su zatim u decembru 2017. godine dobili povećanje plata u visini od deset odsto, i njihova zarada za taj mesec iznosila je 44.241 dinar.

Tada je, već predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obećao još jedno povećanje do kraja 2018. godine. Obećanje nije ispunio.

Nakon štrajka prosvetnih radnika, koji je organizovan početkom školske 2018. godine, predstavnici sindikata su sa Ministarstvom prosvete, na čelu sa Mladenom Šarčevićem, postigli dogovor o postepenom povećanju zarada, koji je potvrdila i Vlada Srbije.

Šarčević je nakon toga saopštio da će u naredne dve godine – dakle do 2021. – u prosvetu biti uložena značajna suma novca, odnosno da će prosvetari biti izjednačeni sa ostalim korisnicima budžeta, na šta se čekalo skoro deceniju.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

„Ukupno povećanje u naredne dve ili tri godine iznosiće 35 do 36 odsto“, saopštio je tom prilikom Šarčević.

Nakon toga su plate povećavane u nekoliko navrata, da bi se poslednji rast desio u novembru prošle godine. Zarade nastavnika se od tad, u zavisnosti od stepena stručne spreme, norme i godina staža kreću od 46.564 do 56.135 dinara, dok svi zaposleni u prosveti čija je stručna sprema do 5. stepena primaju minimalac.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović juče je za Nova.rs istakao da su plate u prosveti od školske 2018. do sada povećane za oko 19 procenata. Što znači da ih od obećanih 35 deli čak 16 odsto.

Bajka o uvođenju platnih razreda

Ovu istoriju delimično ispunjenih obećanja o povećanju plata, prati istorija potpuno neispunjenih obećanja o uvođenju platnih razreda.

Ona datiraju još od 2015. godine, kada je tadašnja potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički rekla kako je cilj da se platni razredi uvedu do 1. januara 2015. godine.

Nakon toga su sledile godine bez pomaka, da bi tadašnji ministar državne uprave i lokalne samouprave, a sadašnji ministar prosvete Branko Ružić ovo obećanje pomerio za 2018. godinu.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

„Proces racionalizacije zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi se privodi kraju, a radna mesta oko pola miliona zaposlenih biće od 1. januara naredne godine razvrstana u platne razrede, čime će ovaj posao praktično biti priveden kraju“, izjavio je Ružić u septembru 2017. godine.

Sa 2015. prvo smo došli do 2018, a onda je premijerka Ana Brnabić izrazila očekivanje da će platni razredi biti formirani do januara 2019, međutim i taj rok je probijen, a Ružić je krajem prošle godine najavio da se nov sistem određivanja plata odlaže do 2021.

Povezane vesti:

Povodom današnjeg susreta sa novim ministrom prosvete, predsednica Unije prosvetnih radnika Jasna Janković je za Nova.rs podsetila da je 2018. godine čak i MMF prihvatio dogovor između sindikata i Vlade po kom bi platni razredi trebalo da stupe na snagu 1. januara 2021.

„Mi od oktobra 2018. ni jednu jedinu reč nismo progovorili, a sada imamo dva meseca da nešto uradimo”, rekla je Janković za Nova.rs i dodala kako ne veruje da će se u tako kratkom roku išta postići.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u prosveti u toku proteklih devet meseci tekuće godine iznosila je 58.962, što je nešto manje od republičkog proseka za taj period koji iznosi 59.234 dinara.

Poređenja radi, prosečna zarada u zdravstvu, za pomenuti period ove godine iznosila je 67.298 dinara, a u ovom sektoru je, prema podacima Unije sidikata prosvetnih radnika, zaposleno oko 30 odsto radnika sa fakultetskom diplomom, dok u prosveti čak 70 odsto zaposlenih ima šesti ili sedmi stepen obrazovanja.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare