Paxlovid, Pakslovid, lek, tablete, koronavirus
Foto: Golib Golib Tolibov / Alamy / Alamy / Profimedia

Fajzerov oralni lek protiv koronavirusa - pakslovid, koji se u odnosu na sve dostupne antikovid medikamente, dosad pokazao kao najbolja odbrana organizma od ove infekcije, stigao je juče u Srbiju. Prvi kontigent u našu zemlju je isporučen samo deset dana nakon što je EMA (European Medicines Agency) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

U pitanju je prvi oralni antiviralni lek, odobren u Evropskoj uniji, protiv bolesti sa kojom se svet bori već dve godine, a Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj medikament (U Evropi ga je dobila još samo Velika Britanija).

Antivirusni lek pakslovid sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir, i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman kovid-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji su u riziku od progresije bolesti.

Pacijenti koji će dobijati pakslovid moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi bolesti. Oni moraju biti stariji od 60, ili od 18 godina, ali da imaju i neku od pridruženih bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, srčanih oboljenja, tešku opstruktivnu bolest pluća ili aktivni malignitet. Takođe, pakslovid dobijaju samo oni sa blagom ili umerenom kliničkom slikom, a cilj leka je da spreči pojavu komplikacija, težih simptoma i smrti.

Pakslovid se pije u prvih pet dana od pojave simptoma, pa će zato biti propisivan u kovid ambulantama, a moguće je da bude deo terapije i hospitalizovanih pacijenata.

„Lek pakslovid ne može dobiti neko ko ima tešku kliničku sliku i treba mu kiseonik. Daje se samo ako je blaga do umerena slika, uz bar jedan od faktora rizika za progresiju ka teškom oboljenju. Tu spadaju ljudi stariji od 60 godina ili svi stariji od 18, ali sa gojaznošću ili malignitetom, srčani bolesnici, dijabetičari. Cilj leka je da se oboleli leče kod kuće, zato ih i dobijaju u prvih pet dana bolesti“, objašnjava za Novu prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog.

U našim ambulantama i bolnicama lekari već propisuju antikovid lekove favipiravir i molnupiravir, koji još nije odobren od strane EMA, a pakslovid je mnogo efikasniji, naglašava naš sagovornik.

“Pakslovid se odlično pokazao u kliničkim ispitivanjima. Jedina loša strana leka je što ne može da ulazi u interakciju sa pojedinim drugim lekovima. Lekari će morati da procene da li pacijenti, koji već uzimaju druge terapije za hronična oboljenja, mogu dobiti pakslovid, samo u zavisnosti od lekova koje već piju, i da li ovaj fajzerov lek sme sa njima u interakciju u organizmu. Važno je naglasiti da pakslovid nikako ne smeju uzimati trudnice ni dojilje” kaže prof. dr Stojanović.

Komisija Ministarstva zdravlja kojom presedava profesor dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu, na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama.

Srbija je krajem prošle godine među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv koronavirusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tada istakao je da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek pakslovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

Ova vrsta leka mogla bi da označi korak ka kraju pandemije jer je terapija laka za upotrebu, uzima se kod kuće sa čašom vode, a studije su ukazale da znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata, koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti i očekuje se da bude efikasan i protiv svih subvarijanti omikron soja virusa.

Bez smrtnih slučajeva

Tokom probe, pilula pakslovida data je pacijentima u pet dana posle pojave simptoma kovida-19, i u toku narednog meseca samo 0,8 odsto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 odsto kod osoba koje su primile placebo. Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila pakslovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA.

Lek koji blokira virus

Pakslovid, prema navodima iz kompanije Fajzer, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja. Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga – smanjuju se smrtnost i hospitalizacija. SAD, Kanada i Izrael su među prvim zemaljama koje su odobrile upotrebu ove Fajzerove antikovid pilule.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare