Paxlovid, Pakslovid, lek, tablete, koronavirus
Foto: Golib Golib Tolibov / Alamy / Alamy / Profimedia

Najkasnije do prvog marta u Srbiju će stići Fajzerov oralni lek protiv koronavirusa - pakslovid, koji se u odnosu na sve dostupne antikovid medikamente, dosad pokazao kao najbolja odbrana organizma od ove infekcije. Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je pre dva dana ovu pilulu, koja će postati prvi oralni antiviralni lek, protiv bolesti sa kojom se svet bori već skoro dve godine, odobren u Evropskoj uniji.

Pakslovid ne mogu dobiti svi koji su pozitivni na kovid-19, već samo zaraženi koji ispunjavaju minimum jedan od kriterijuma za lečenje ovim lekom.

Naime, pacijenti koji će dobijati pakslovid moraju da imaju bar jedan od faktora rizika za razvoj težih formi bolesti. Oni moraju biti stariji od 60, ili od 18 godina, ali da imaju i neku od pridruženih bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, srčanih oboljenja, tešku opstruktivnu bolest pluća ili aktivni malignitet. Takođe, pakslovid dobijaju samo oni sa blagom ili umerenom kliničkom slikom, a cilj leka je da spreči pojavu komplikacija, težih simptoma i smrti.

Pakslovid se pije u prvih pet dana od pojave simptoma, pa će zato biti propisivan u kovid ambulantama, a moguće je da bude deo terapije i hospitalizovanih pacijenata.

„Lek pakslovid ne može dobiti neko ko ima tešku kliničku sliku i treba mu kiseonik. Daje se samo ako je blaga do umerena slika, uz bar jedan od faktora rizika za progresiju ka teškom oboljenju. Tu spadaju ljudi stariji od 60 godina ili svi stariji od 18, ali sa gojaznošću ili malignitetom, srčani bolesnici, dijabetičari. Cilj leka je da se oboleli leče kod kuće, zato ih i dobijaju u prvih pet dana bolesti“, objašnjava za Novu prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog.

U našim ambulantama i bolnicama lekari već propisuju antikovid lekove favipiravir i molnupiravir, koji još nije odobren od strane EMA, a pakslovid je mnogo efikasniji i biće dostupan pacijentima za nekoliko nedelja, naglašava naš sagovornik.

“Pakslovid se odlično pokazao u kliničkim ispitivanjima, a biće u našoj zemlji već kroz mesec dana, možda i ranije. Jedina loša strana pakslovida je što ne može da ulazi u interakciju sa pojedinim lekovima. Lekari će morati da procene da li pacijenti, koji već uzimaju druge terapije za hronična oboljenja, mogu dobiti pakslovid, samo u zavisnosti od lekova koje već piju, i da li ovaj fajzerov lek sme sa njima u interakciju u organizmu. Važno je naglasiti da pakslovid nikako ne smeju uzimati trudnice ni dojilje” kaže prof. dr Stojanović.

Ova vrsta leka mogla bi da označi korak ka kraju pandemije jer je terapija laka za upotrebu, uzima se kod kuće sa čašom vode, a studije su ukazale da znatno smanjuje hospitalizacije i smrtnost kod pacijenata koji rizikuju da razviju težak oblik bolesti i očekuje se da bude efikasan i protiv omikron soja virusa.

Tokom probe, pilula je data pacijentima u pet dana posle pojave simptoma i u toku narednog meseca samo 0,8 odsto od 1.039 razmatranih slučajeva su završili u bolnici, u odnosu na 6,3 odsto kod osoba koje su primile placebo. Nije bilo smrtnih slučajeva u grupi koja je primila pakslovid, dok je bilo devet umrlih u grupi koja je primila placebo, navela je EMA. Očekuje se da Evropska komisija donese odluku o odobrenju leka kroz nekoliko dana, kako bi mogao da se primeni u svim zemljama EU.

Podsetimo, u novembru 2021. ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će lek protiv koronavirusa, koji je razvila američka kompanije Fajzer, uskoro biti i u Srbiji.

„Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek“, rekao je Lončar.

A u decembru je v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, najavila je da će pakslovid do marta 2022. biti dostupan pacijentima.

“U prvom kvartalu 2022., stiže nam 100.000 Fajzerovog pakslovida” rekla je Radojević Škodrić.

Blokira virus i smanjuje smrtnost

Lek pakslovid, prema navodima iz kompanije Fajzer, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja. Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga – smanjuju se smrtnost i hospitalizacija. SAD, Kanada i Izrael su među zemaljama koje su već odobrile upotrebu ove Fajzerove antikovid pilule.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)