Foto:Shutterstock

Gotovo svaki šesti građanin Srbije rezerviše i plaća putne aranžmane putem interneta, dok u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori to čini skoro svaki peti, saopštila je danas kompanija Viza (Visa).

Prema podacima Viza regionalnog istraživanja sprovedenog u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću“, lider u regionu po ovom pitanju je Albanija, gde čak 45 odsto korisnika kartica vrši onlajn plaćanje turističkih aranžmana.

U Severnoj Makedoniji 38 odsto putnika plaća smeštaj i druge turističke usluge onlajn.

Prema podacima Svetske turističke organizacije, u prva tri meseca ove godine, pandemija virusa kovid-19 izazvala je pad dolazaka stranih turista na globalnom nivou za 22 odsto, a ova kriza mogla bi da dovede do godišnjeg pada između 60 i 80 odsto u poređenju sa 2019. godinom.

U Srbiji je broj noćenja domaćih turista tokom maja smanjen za 76,4 odsto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 94,4 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju informacije Republičkog zavoda za statistiku.

Situacija u Crnoj Gori veoma je ozbiljna, budući da 90 odsto turista dolazi iz inostranstva. U Bosni i Hercegovini je u aprilu ostvareno 760 dolazaka što je pad od 99,37 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a pad broja noćenja je takođe značajan i iznosi 97,98 odsto.

U Severnoj Makedoniji je takođe došlo do pada broja turista – njih je u maju ove godine bilo za 99,2 odsto manje nego u istom mesecu 2019. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar