Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Savet Evropske unije ažurirao je listu zemalja za čije građane se preporučuje postepeno ublažavanje zabrane putovanja u države članice, a Srbija ponovo nije na toj listi.

Pročitajte još:

Prema saopštenju Saveta Evrope, restrikcije za putovanja postepeno će biti uklanjane za građane Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Maroka, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa i Urugvaja.

Pitanje građana Kine biće rešavano po principu reprociteta.

Podsećamo da treće zemlje, čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU, moraju da imaju broj novih slučajeva COVID-19 tokom poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika „blizu ili ispod proseka“ EU, da imaju stabilan ili opadajući trend novih slučajeva prethodna 14 dana, a u obzir se uzima i ukupni odgovor treće zemlje na COVID-19 uključujući aspekte kao što su testiranje, nadzor, praćenje kontakata, zadržavanje, lečenje i izveštavanje, kao i pouzdanost informacija.

Od zabrane putovanja izuzeti su građani EU i članovi njihovih porodica, oni sa trajnim boravišnim dozvolama u EU i članovi njihovih porodica kao i putnici sa dokazom o neophodnosti putovanja.

Preporuka Saveta EU nije pravno obavezujući instrument, a vlasti zemalja članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke.

Zemlje članice mogu, ali i ne moraju, da ukinu ograničenja putovanja za navedenene zemlje, a ne bi trebalo da odluče da ukinu ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu na listi pre zajedničke koordinisane odluke EU.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare