Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Najveća manifestacija na vodi, ne smo u Srbiji već i u Evropi, 27.po redu Drinska regata, posle godinu pauze, održaće se od 14. do 18. jula u Bajinoj Bašti. Najznačajniji deo manifestacije je spust plovila od jezera Perućac do Rogačice gde svake godine učestvuje oko 1.500 splavova i čamaca. Manifestaciju prate prateći sadržaji i koncerti a ove godine publiku će, dan uoči splavarenja, zabavljati Aco Pejović i Dženan Lončarević.

Prvi dan manifestacije rezervisan je za Sajam suvenira, domaće radinosti, meda i rakije, i to u centru Bajine Bašte. Drugi dan je tradicionalno pripremanje riblje čorbe koje se održava pored reke Vrelo na Perućcu, koji još nazivaju i “reka godina” jer je duga svega 365 metara.

Jedan od najznačajnijih događaja regate su koncerti pored Drine, koji svake godine okupljaju desetine hiljada publike širom Srbije i regiona. Ove godine, za posetioce Drinske Regate pevaće Aco Pejović i Dženan Lončarević.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Četvrti, ujedno i poslednji dan manifestacije, rezervisan je za najvažniji deo, na kome se zasniva Drinska regata, a to je spust Drinom, od Perućca do Rogačice. Interesovanje za spust plovila je, kao i svake godine veliko, a već je prijavljen značajan broj plovila. Iz TO Tara-Drina, očekuju da će broj čamaca splavova dostići višegodišnji prosek, 1.500-1.600.

“Već je prijavljeno više od 1.000 plovila, najviše čamaca, a očekujemo da će taj broj biti blizu ili nešto veći nego 2019.godine kada se od Perućca do Rogačice, trasom dugom 5-6 kilometara spustilo 1.490 plovila, kako smo izbrojali. Tog dana na Drini su skoro svi čamci iz Srbije, a uvek se traži jedan više. Očekujemo da će, u najzabavnijem spustu Drinom, učestvovati do 20.000 ljudi”, rekao je za Nova.rs it TO “Tara-Drina” Siniša Spasojević.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Spasojević ističe značaj ovogišnje manifestacije u smislu dovoljnog broja smeštajnih kapaciteta, koji su godinama unazad bili problem za posetioce.

“Uvek je bilo dovoljno mesta za kampere i veliki broj je onih koji kamp biraju kao isključivi i jedini izbor za boravak. Međutim uvek se tražio krevet više u hotelskom i privatnom smeštaju. Verujemo da smo, uvećanjem smeštajnih kapaciteta taj problem rešiti i da posetioci ove godine neće biti suočeni sa tim problemom”, dodaje Spasojević.

Ljubitelji Drinske regate su redovni i ne propuštaju ovu, prema mišljenju mnogih, najlepšu i naveseliju žurku na vodi. Nije mali broj onih koji su smeštaj rezervisali još prošle godine a izdavaoci privatnog smeštaja uglavnom imaju stalne, višegodišnje goste.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle tradicionalnog spusta, u večernjim satima, na plaži Rača biće održan Most Fest. Ovaj muzički festival izrastao je značajan deo manifestacije koji okuplja brojnu publiku koju čini najveći broj mladih. Na izletištu Rača pored Drine, tradicionalno nastupaju najpoznatije muzičke zvezde sa ovih prostora.

Drinska regata je najstarija i najmasovnija manifestacija na Drini, koja se u Bajinoj Bašti organizuje više od četvrt veka. Prva Drinska regata održana je 1994.godine i od tada se organizuje svake treće sedmice jula. Održava se u znak sećanja na drevne drinske splavare I predstavlja spoj tradicije I savremenog turizma.

BONUS VIDEO: Grad greha sa najviše crkava na svetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare