Narodna banka Srbije (NBS) žalila se na prvostepenu presudu Višeg suda kojom je guvernerka Jorgovanka Tabaković označena kao osoba koja je vršila mobing nad zaposlenim Srđanom Milovanovićem, o čemu je Nova.rs već pisala.

„Viši sud u Beogradu me je zvanično obavestio da se NBS žalila na ponovljenu prvostepenu presudu kojom je Jorgovanka Tabaković označena kao neposredni izvršilac sramnog mobinga koji sam pretrpeo samo zato što sam štitio institucionalni poredak i suprotstavljao se nelegalnim radnjama u superviziji osiguranja NBS“, kaže Milovanović za portal Nova.rs.

Foto:M.A./ATAImages

„U novonastaloj situaciji, proceduralno posmatrano, predmet će, uz moju repliku, otići ponovo na Apelacioni sud“, dodaje on.

Kako Milovanović kaže, za njega ovo nije iznenađenje, ali sa žaljenjem konstatuje da je „propuštena još jedna prilika da se elementarna pravda izvrši“ i da se NBS „bar u nekom delu vrati u okvire zakona“.

„Umesto toga, cela stvar se prolongira i sudićemo se dalje“, kaže Milovanović.

On ističe da, sa formalnog stanovišta, NBS jeste imala pravo da se žali na prvostepenu presudu.

„Ovo što se sada desilo, dakle, po svojoj suštini, zato i nije žalba institucije, već žalba Jorgovanke Tabaković, koja pokušava da spase sebe lično, dok je NBS još jednom, nažalost, upotrebljena kao ‘živi štit’ za guvernerku i ništa više. Smatram da bi svaki visoki funkcioner, kada već dozvoli sebi da bude izvršilac jednog takvog nepočinstva kao što je mobing, morao u ime elementarne društvene odgovornosti da se suoči sa posledicama i prihvati konsekvence, a ne da se krije iza nepravosnažnosti presude i formalnog žalbenog prava. Praksa me je, naučila da od gospođe Tabaković tako nešto ne mogu očekivati“ navodi. 

PROČITAJTE JOŠ

Podseća da je Jorgovanka Tabaković  „više puta od početka spora upregla kompletnu institucionalnu infrastrukturu NBS da odbrani svoje lične interese“.

„To je glavni apsurd svega ovoga. Ispada da se institucija svim silama upinje da odbrani mobing, što naravno nije i ne može biti tačno, jer mobing nije ni počinila institucija, već pojedinac koji je instituciju potpuno podredio sebi. Važno mi je da se ovo razume, jer sam ja instituciji NBS lojalan i baš zato me, pored samog zlostavljanja i njegovih posledica, boli činjenica da je NBS od strane aktuelne guvernerke na opisani način bukvalno zgažena, ponižena i potčinjena“ naglašava. 

Ocenjuje da je skandalozno da „neko na tako važnoj i visokoj državnoj funkciji, kao što je guvernerska, učini nešto toliko gnusno, pa da se još nakon svega toga pred celokupnom javnošću ponaša bukvalno kao da ničega nije ni bilo“.

„Nikada se u 140 godina dugoj istoriji NBS nije desilo ništa slično i mislim da to samo po sebi najbolje govori o katastrofalnom stanju u našoj instituciji i potpunoj obespravljenosti njenih zaposlenih. Sve ovo je u suštini veoma tužno, a raduje me jedino činjenica da mandat Jorgovanke Tabaković traje još svega nekoliko meseci i iskreno se nadam da nikada više na čelo NBS neće doći osoba sklona maltretiranju drugih ljudi. Kao magistar ekonomskih nauka, kao neko ko je nadzoru nad obavljanjem delatnosti osiguranja NBS posvetio bezmalo dve decenije života i rada, ko je lično kreirao gotovo sve bazične ekonomske norme po kojima ta delatnost sada radi, osnovno i najbitnije što mogu da kažem kada sagledam celokupnu aktuelnu situaciju u svojoj instituciji i reperkusije na delatnost koju nadziremo – to je da me sramota!“ poručuje Milovanović.

Podsećamo, kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, Srđan Milovanović tužio je NBS na čelu sa Jorgovankom Tabaković za mobing.

Na prvu presudu NBS se žalila, a u ponovljenom suđenju ponovo je doneta presuda u korist Milovanovića, ali se centralna banka žalila i na nju.

Kako se navodi u presudi Višeg suda u koju je Nova.rs imala uvid, utvrđeno je da je Milovanović „pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije koje je u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine izvršeno od strane odgovornog lica guvernera Jorgovanke Tabaković“.

Srđan Milovanović Foto: NBS

Takođe, Viši sud je potvrdio Milovanovićeve navode da je jedino njega Tabaković premestila u novoformirano Odeljenje za istraživanje i analizu poslovanja društva za osiguranje i dobrovoljnih penzionih fondova, u kojem, osim njegovog, nikada nije bilo popunjeno nijedno radno mesto. Tako je Milovanović izolovan, pritom nije dobio nijedan radni zadatak, a pored svega, NBS na čelu sa Tabaković nije utvrdila štambilj ovog odeljenja, pa ni zvanična pisana komunikacija nije bila moguća.

BONUS VIDEO Tabaković: Ekonomski rast u ovoj godini projektovan u rasponu od dva do tri odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare