Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs; NBS; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ročište u ponovljenom postupku koje se vodi protiv Narodne banke Srbije po tužbi za mobing juče je završeno, rasprava je zaključena, a kako nije bilo novih dokaza, Srđan Milovanović, koji je centralnu banku tužio i Jorgovanka Tabaković, kao zastupnik NBS, sada čekaju konačnu presudu Višeg suda.

Obe strane ostale su pri svemu što je dosad izneto u postupku.

Sada je na Višem sudu da donese presudu.

“Mirne savesti čekam presudu”

Nakon što je pripremno ročište završeno, Srđan Milovanović koji je tužio NBS sa Jorgovankom Tabaković na čelu, kaže za Nova.rs da guvernerku nijednom nije sreo otkako je suđenje počelo.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

“Zapravo, ja s njom nemam neposredni kontakt još od 2018. godine, kada sam se, čuvajući lični i profesionalni integritet organizacione jedinice kojom sam rukovodio, suprotstavio nelegalnim nalozima i radnjama (o kojima ssam već javno govorio), a nakon čega sam protivpravno smenjen, isključen iz svih poslovnih tokova i prognan u izolaciju, koja je i osnovno obeležje zlostavljanja na radu i kao takva predmet ovog spora. Pri prvoj javnoj raspravi, Tabakovićka je pozivana u sud, ali se nije pojavila, pravdajući to radnim obavezama, dok na drugoj javnoj raspravi s njihove strane nije ni predloženo izvođenje takvog dokaza. Što se moje strane tiče, za drugu javnu raspravu nisam imao predloga, jer su svi moji dokazi već izvedeni na prvoj. Jedino sam kao tužilac precizirao tužbeni zahtev na način koji je naložila apelacija, tako da mirne savesti čekam novu presudu”, kaže nam Milovanović.

PROČITAJTE JOŠ

Podsećamo, kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, Srđan Milovanović, zaposleni u NBS, tužio je centralnu banku, na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković, za mobing, i dobio je na sudu, prvostepeno.

Srđan Milovanović Foto: NBS

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije, tako što je zakonski zastupnik tužene – guverner Jorgovanka Tabaković, u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine, tužiocu na neposredan i posredan način protivzakonito pogoršala uslove rada, stvorila ponižavajuće i neprijateljsko okruženje, stavila tužioca u položaj potpune izolacije i time na direktan način dovela do povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, kao i zdravlja tužioca, a sve kako bi navela zaposlenog da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos, što je tužena Narodna banka Srbije dužna da prizna i trpi”, navodi se u presudi Višeg suda u koju je “Nova” imala uvid.

U presudi se navodi i da se usvaja Milovanovićev zahtev da se NBS zabrani dalje vršenje zlostavljanja, a za pretrpljene duševne bolove usled povrede dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, NBS je prema presudi trebalo da Milovanoviću isplati 150.000 dinara.

Jorgovanka Tabaković Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

NBS se žalila na prvosepenu presudu, Apelacioni sud ju je ocenio kao osnovanu i zbog toga je suđenje ponavljeno.

BONUS VIDEO Mobing zbog političkog aktivizma u Šapcu? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar