Foto: Freepik

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu Radgers u Sjedinjenim Državama otkriva da je 70 odsto lekara prijavilo da su ih punoletni pacijenti koji puše pitali o elektronskim cigaretama i drugim proizvodima bez duvanskog dima, što potvrđuje veliko interesovanje za bolje alternative tradicionalnim cigaretama.

Studija objavljena u časopisu Američke zdravstvene asocijacije Journal of The American Medical Association, jednom od vodećih svetskih časopisa za popularnu nauku, pokazala je da lekari znatno češće preporučuju e-cigarete onima koji mnogo puše, a lekove koje je odobrila Američka agencija za hranu i lekove, kao što su nikotinske žvake, povremenim pušačima.

„S obzirom da je sve više dokaza da su e-cigarete potencijalno efikasne kod prestanka pušenja, one mogu imati ključnu ulogu u smanjenju broja pušača klasičnih cigareta i bolesti izazvanih pušenjem“, kaže autor studije Majkl Stajnberg, medicinski direktor Centra za proučavanje duvana i šef Katedre za medicinu na Medicinskom fakultetu Robert Vud Džonson na Univerzitetu Radgers. „Važno je da razumemo stav lekara o e-cigaretama kao sredstvu za smanjenje štetnosti.“

Rezultati istraživanja govore da što bolje lekari razumeju da nisu svi duvanski proizvodi jednako štetni, to su spremniji da preporuče e-cigarete ili druge proizvode bez duvanskog dima ljudima koji ne žele da se odreknu nikotina.

„Od najveće važnosti je da obratimo pažnju na pogrešne stavove lekara i da ih edukujemo, posebno tako što ćemo ispraviti njihovo mišljenje da su svi duvanski proizvodi jednako štetni, nasuprot činjenici da je duvan koji sagoreva daleko najopasniji“, kaže glavna autorka Kristin Delnevo, direktorka Centra za proučavanje duvana na Fakultetu za javno zdravlje Univerziteta Radgers, u zvaničnom saopštenju izdatom povodom ove studije.

Danas postoje naučno zasnovani proizvodi bez duvanskog dima kao bolje opcije od nastavka pušenja zato što, za razliku od tradicionalnih cigareta, eliminišu proces sagorevanja, koji je glavni uzrok bolesti koje se povezuju sa pušenjem.

Poslednjih godina su razvijeni manje štetni proizvodi koji su alternativa cigaretama, kao što su elektronske cigarete i proizvodi na bazi zagrevanja duvana, namenjeni odraslima koji bi inače nastavili da puše.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar