Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ustanova Studentski centar Beograd demantovao je danas da plate spremačica iznosi 21.000, odnosno 23.000 dinara, navodeći da po važećim zakonskim propisima minimalno neto zarada za mesec januar iznosi 33.804 dinara.

Studentski centar Beograd u odgovoru na jučerašnji tekst o spremačicama, koje tvrde da nisu dobile povećanje od sedam odsto, navodi da je prosečna zarada za januar za nekvalifikovane i polukvalifikovane radnike u koja spadaju i spremačice, iznosila je 41.557 dinara.

„Razliku između minimalne i isplaćene zarade, Ustanova isplaćuje iz sopstvenih sredstsva, naročito imajući u vidu socijalni momenat i ekonomski položaj zaposlenih na radnim mestima sa završenom osnovnom školom. Po našim informacijama, svi zaposleni su u obračunskom periodu ostvarili neto zaradu veću od 40.000, ukoliko nisu pravo koristili bolovanje“, navode iz ove ustanove i dodaju:

„Broj radnih sati u svakom mesecu je jasno propisan, tako da svi zaposleni u Ustanovi imaju fond od 40 radnih sati sedmično. Pojedini zaposleni rade po osam sati pet dana sedmično, a rad spremačica je, zbog potrebe redovnog održavanja higijene objekata, organizovan tako da pet radnih dana rade po sedam sati, a subotom odrađuju po pet sati. Ovaj fond sati se naravno poštuje i u praksi a prekovremeni rad se evidentira i plaća.“

Studentski centar Beograd je naveo da je razlika u zaradi po mesecima u skladu sa zakonom i za određene kategorije zaposlenih zavisi od broja radnih sati po mesecima.

„Pri obračunu zarada u Ustanovi Studentski centar Beograd osnovna plata se dobija množenjem koeficijenta radnog mesta (propisan Uredbom o koeficijentima) i cene rada. Ovako dobijena zarada uvećava se za minuli rad (0,4 odsto za svaku navršenu godinu rada u Ustanovi) i za dodatnu stimulaciju. Minimalna cena rada je za decembarsku platu (isplaćenu u januaru) povećana 9,4% (sa 183,93 na 201,22 dinara po satu). Minimalna zarada se razlikuje svakog meseca jer se obračunava tako što se minimalna cena rada po satu množi s brojem propisanih radnih sati za taj mesec. Decembar je imao 184 radna sata, januar 168, zbog čega je i minimalna propisana zarada za januar manja od one za decembar (januar je imao 16 radnih sati manje u odnosu na decembar)“, objašnjava Studentski centar Beograd.

Bonus video – 1. septembra počinje „borba“ za studentske domove

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar