Foto: N1

Ukoliko ne bude usvojen zahtev za smanjenje školarine od 30 odsto za narednu fakultetsku godinu, studenti iz tima "Kreni-promeni" pokrenuće ili proteste ili masovne tužbe protiv fakulteta, kaže predstavnik te inicijative Nikola Arsenić.

On je za „Dan uživo“ TV N1 rekao da će ako se studenti opredele za podnošenje tužbi, njima biti omogućena i besplatna pravna pomoć da to učine.

Arsenić kaže da tokom pandemije studentima na većini fakulteta nije priušten obavezni zakonski fond od 600 časova.

„To nije ispunjeno, a sa druge strane imate dve ugovorne strane – ako jedna plati uslugu i ne dobije je, očigledno je da je ugovor prekršen. To je neosnovano bogaćenje i biće tuženi za to“, rekao je Arsenić.

On je dodao da se školarine koje studenti plaćaju razlikuju od fakulteta do fakulteta i da se kreću rasponu od 50.000 – 60. 000 dinara, pa do 3.400 evra za programe na stranim jezicima.

Na Elektrotehničkom fakultetu, kaže, cena je 240.000 dinara na softverskom inženjerstvu.

Arsenić ističe i da je na nekim fakultetima tokom korona krize porasla i cena prijave ispita.

Naglasio je da je zahtev da školarine budu smanjene za 30 odsto iznet na osnovu uporedne analize koja je urađena sredinom maja i da se kasni sa rešenjem problema.

Ističe da je smanjenje od 30 odsto fer, pogotovo u novoj situaciji pandemije.

Kada se prešlo na online nastavu, kaže, to je bilo prilično nezgodno, studenti su morali da uđu u novi sistem, a imali su nekvalitetnu nastavu.

„PDF nastava nije online poredavanje“, kaže Arsenić i dodaje da, su sa druge strane studenti i roditelji imali veće troškove zbog korona krize, a deo roditelja je u njoj i ostao bez posla.

On je naglasio da ima utisak da trenutno nadležni, rektorat i Ministarstvo prosvete prebacuju odgovornost na fakultete i dodao da država mora da učestvuje u rešavanju problema, što do sada nije učinila.

„Da li su poslednji na listi studenti i obrazovanje?“, zapitao je Arsenić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare