Ivanka Popović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Studenti traže smanjnje školarine za 30 odsto, a taj zahtev naći će se i pred Senatom Univerziteta u Beogradu, na sednici 9. septembra. Rektorka Ivanka Popović u izjavi za naš portal poručuje da će se razmatrati načini da se izađe u susret studentima sa finansijskim teškoćema. "Učinićemo maksimalno, ali moramo biti realni - ne možemo spasiti studente tako što ćemo uništiti fakultete", upozorava ona.  

„U toku su razgovori na tu temu na liniji Ministarstvo prosvete – SKONUS (Studentska konferencija univerziteta Srbije), Senat će to razmatrati. Zahtevi za minus 30 odsto su vezani za nacionalni nivo. Kada svi sastanci prođu, onda ćemo videti šta smo se dogovorili. Šta će biti ishod – ne znam. Ono što mogu jasno da kežem je da svi razumemo teškoće u kojima smo se svi našli – studenti, njihovi roditelji, i fakulzeeti. Velika je neizvesnost kako će se nastaviti semestar, ali moramo da razumemo i da fakulteti imaju veliki pritisak kako će funkcionisati i da moramo da nađemo kompromis“, kaže rektorka.

Zahtev da se školarina smanji za 30 odsto smatra radikalnim. Rešenje se nazire u ispunjavanju pojedinačnih zahteva koje će podnositi svaki student u svoje ime.

„Tako radikalan zahtev, kao što je podnet u tom dopisu, jako je teško ispuniti i nemoguće je to uraditi gde su fakulteti suočeni sa većim izdacima nego ranije, ali svakako da su pojedinačni zahtevi studenata izuzetno važni i to je najverovatniji ishod. Ne mogu više od toga da vam kažem“, navodi rektorka.

Ona dodaje da bi na sednici Senata Univerziteta 9. septembra trebalo da se sazna i kako će izgledati naredna akademska godina. Najavljivan je „hibridni“ način nastave koji kombinuje predavanja uživo i onlajn nastavu.

Bonus video:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare