Autor: Slađana Đermanović

U iščekivanju vakcine protiv koronavirusa prave se planovi ko bi i kojim redosledom trebalo da bude vakcinisan. Veliko pitanje je imunizacija dece, posebno što se ona javljaju kao česti prenosnici sa blažim simptomima. Da li su vakcina protiv koronavirusa, koje se trenutno pripremaju u svetu, predviđene za mlađe od 16 godina. Kakva je preporuka da li bi u prvim fazama vakcinacije trebalo da budu obuhvaćena i deca?

Na ovo pitanje odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Dr Milošević objašnjava da po smernicama Svetske zdravstvene organizacije, koje sledi i naš zdravstveni sistem, za sada nije predviđena vakcinacija mlađih od 18 godina.

 

Ona navodi da dosadašnja ispitivanja vakcina nisu obuhatila mlađe od 16 godina jer je cilj vakcinacije pre svega najstarija populacija.

Broj dece od 16 do 18 godina u fazi 3 ispitivanja, prema njenim rečima, bio je nedovoljan da bi se pouzdano govorilo o efikasnosti i bezbednosti.

„Strategija obuhvata vakcinacijom po preporukama Svetske zdravstvene organizacije je da se počne sa najrizičnijim grupama: ljudima preko 70 godina starosti i zdravstvenim radnicima intenzivne nege, i da se, kako pristižu nove doze vakcinišu ljudi preko 65 godina starosti sa pridruženim bolestima, pa onda mlađi od tog životnog doba, shodno rizicima za tešku formu bolesti“ ističe.

Dodaje da postoje planovi da se vakcine ispitaju u starosnoj grupi od 12 do 16 godina.

„To bi verovatno bila poslednja kategorija stanovništva za obuhvat vakcinacijom. Verovatno će se naknadno proceniti potreba da se vakcinišu deca. Ako se vakcinacijom već obuhvati dovoljan broj odraslih za postizanje kontrole nad epidemijom, deca se verovatno neće ni vakcinisati“ procenjuje imunolog Emina Milošević.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja će odgovarati epidemiolozi Zoran RadovanovićRadmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare