Grafika: Slađana Đermanović

Vest da je kompanija Fajzer podnela dokumentaciju da njihova vakcina protiv korone bude registrovana u Srbiji obradovala je mnoge. Međutim, izbacila je u prvi plan i mnogobrojna pitanja o vakcini. Zašto je Fajzerova vakcina drugačija od ovih koje smo do sada primali, kada bi mogla da počne vakcinacija u Srbiji i kakvi su to problemi sa transportom i skladištenjem, koji se vezuju za tu vakcinu.

Na ova pitanja odgovara prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Vakcina se, kako navodi, zasniva na novoj tehnologiji koja do sada nije korišćena u svetu.

„Pošlo se od tzv. informacione RNK (ribonukleinske kiseline), što znači ne od oslabljenog ili ubijenog virusa, već od genetske šifre za sintezu belančevina koje su sastavni deo novog virusa korone. Organizam čoveka reaguje na unete, belančevine, kao na svaku stranu supstanciju, stvaranjem antitela“ ističe profesor Radovanović.

Naglašava da je prednost što te belančevine, za razliku od virusa, ne mogu da se „prozle“, odnosno da se zadrže u organizmu, počnu da se razmnožavaju i tako dovedu do neželjenih dejstava.

„Za sada nema podataka o neobičnim alergijskim reakcijama, a vakcinu je primilo preko 43.000 osoba“ dodaje.

Međutim, nedostaci Fajzerove vakcine, prema rečima doktora Radovanovića, kao i kod američke vakcine kompanije Moderna – visoka cena i komplikovni uslovi skladištenja i transporta.

„Koštaće nekoliko desetina dolara, a potrebno je čuvati sve do nekoliko dana pre upotrebe, na bar minus 70 stepeni“ objašnjava.

Nije moguće, kako naglašava Radovanović, predvideti kada i kako će izgledati vakcinacija naredne godine, jer su pregovori sa proizvođačima još u toku.

„Verovatno ćemo snabdevanje obezbediti iz nekoliko izvora. Vakcina će biti preporučena, osim za određene kategorije zaposlenih. Interes za nju trenutno u Srbiji nije veliki, ali će rasti uporedo sa brojem obolelih i umrlih“ procenjuje.

Realno je, prema njegovim rečima, da pre kraja zime budemo u stanju da zaštitimo najprioritetnije grupe populacije (zdravstvene radnike, vojsku i policiju).

„Ostali građani verovatno će morati da se strpe do kraja leta ili početka jeseni“ zaključuje Radovanović.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare