Grafika: Slađana Đermanović

Od početka epidemije vlada uverenje da deca retko obolevaju od kovida 19, već da su prvenstveno prenosnici virusa. Kakve deca imaju, koliko traju, da li se menjaju s obzirom na uzrast deteta i kako lečiti dete ako se razboli, samo su neke od dilema koje muče roditelje, koji su se javljali našoj redakciji.

Na ovo pitanje odgovara dr Ljiljana Lukić, pedijatar i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

dr Ljiljana Lukić, pedijatar Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica podseća da u Srbiji, na žalost, nema statistike obolelih od covida-19, po uzrastu.

„Decu retko testiraju, osim ako imaju izražene simptome ili ako ih roditelji odvedu u privatne laboratorije. Većina dece obolelih od covid-19 imaju laku kliničku sliku ili su bez ikakvih simptoma“ objašnjava.

Simptomi, prema njenim rečima, traju nekoliko dana i najčešće su temperatura oko 37.5 i malaksalost.  Veća deca umeju da kažu da su izgubila čulo mirisa ili da nemaju apetit.

 


„Tek po neko dete ima stomačne tegobe u smislu mučnine, povraćanja ili ređe stolice, takođe u trajanju od nekoliko dana“ dodaje.

Međutim, upozorava da su rizične grupe deca sa urođenom imunodeficijencijom, sa hroničnim bolestima, kao što su srčane mane, šećerna bolest, astma, gojaznost, kao i deca na hemoterapiji.

„Moguće je da se i kod dece ispolji teža klinička slika, sa upalom pluća, kao i inflamatorni sindrom, ali retko“ navodi.

Lečenje se sprovodi na osnovu kliničke slike, pregleda deteta, auskultacije odnosno osluškivanja pluća, saturacije kiseonika i laboratorijskih nalaza.

„Ako je nalaz na plućuma uredan i miran CRP deci se ne prepisuju antibiotici. Teži slučajevi se upućuju na bolničko lečenje“ ističe doktorka Lukić.

Deca, prema njenim rečima, su uglavnom na suplementaciji vitamina D3 i ne zahtevaju dodatne doze istog.

„Ako dete ima visoku temperaturu daju se antipiretici kao što su ibuprofen ili paracetamol. Ako oboli majka koja doji preporučuje se nastavak dojenja sa maskom, jer na taj način dojenče dobija i majčina antitela“ zaključuje naša sagovornica.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare