Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Pacijenti koji su preležali kovida 19 često se žale da još posle oporavka odsećaju posledice bolesti. Jedno od pitanja koje se nameće je kakav je uticaj preležanog kovida na trudnice i plod koji nose.

Na ovo pitanje odgovara dr Jovana Milić, naučna saradnica Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji  i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Ona ističe da za sada ne postoje uverljivi dokazi da trudnice imaju povećani rizik da razviju težu kliničku sliku u odnosu na opštu populaciju, ali se zbog opreza svrstavaju u osetljive kategorije.

 

„Kao i u opštoj populaciji,  trudnice s pridruženim bolestima kao što su gojaznost, dijabetes ili kardiovaskularne bolesti imaju dodatni rizik za težu kliničku sliku“ ističe ona.

Navodi da je, prema raspoloživim podacima, vertikalna transmisija, odnosno, prenošenje virusa sa majke na dete moguće, ali malo verovatno.

„Procenjeno je da je stepen prenošenja u trećem trimestru trudnoće 3,2 odsto, što se smatra niskim rizikom. Ista meta-analiza pokazuje da se virus vrlo retko detektuje u amnionskoj tečnosti i posteljici“ ističe.

Svetska zdravstvena organizacija i druge institucije, prema njenim rečima, „ne preporučuju carski rez kod trudnica obolelih od kovida, ukoliko on nije indikovan iz drugih medicinskih razloga“

Novorođenčad i odojčad s kovidom uglavnom imaju blažu kliničku sliku u odnosu na odrasle. Majke obolele od kovida s blažom kliničkom slikom (koje ne zahtevaju primenu kiseonika ili invanzivnu mehaničku ventilaciju) treba da budu osnažene i podržane da što više vremena provode sa svojim detetom u porodilištu, uz poštovanje protivepidemijskih mera“ objašnjava dr Milić.

Ukoliko organizacija perinatalne nege to omogućava, kako dodaje, preporučuje se rooming-in, odnosno boravak novorođenčeta u istoj sobi s majkom.

Prema studiji koja je obuhvatila 4.000 novorođenčadi, prenošenje kovida tokom boravka u porodilištu je zabeleženo u svega 2 odsto slučajeva.

Virus nije za sada detektovan ni u majčinom mleku, te se dojenje preporučuje uz korišćenje hirurške maske“ savetuje.

Ono što ostaje za sada nedovoljno poznato, kako upozorava, su posledice prenošenja virusa tokom prvog trimestra trudnoće.

„Opisani su slučajevi pobačaja u prvom trimestru kod žena koje su imale blagu ili asimptomatsku formu bolesti, te se preporučuje oprez u prvom trimestru trudnoće i strogo poštovanje protivepidemijskih mera“ zaključuje dr Milić.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Verica Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar